Zdrowe przepisy dla dzieci BLW 11

Ile razy się zastanawiasz, co ugotować swojemu dziecku na śniadanie, obiad czy kolacje? Brakuje Ci już pomysłów? Jesteś w idealnym miejscu!
Cześć, nazywam się Gosia i co tydzień pokazuję co Lila jadła po to, abyś mogła się zainspirować laughing
Sezon truskawkowy w pełni, dlatego truskawki często pojawiają się w naszym menu. Robimy truskawkowe lody, pieczemy muffinki z truskawkami lub po prostu wrzucamy do jogurtu naturalnego. Ta środa była baaardzo truskawkowa!
Ważne informacje dla nowych czytelników:
Lila ma 2 lata i 9 miesięcy – jest małym smakoszem – zajada się sałatą, swoje koleżanki częstuje natką pietruszki prosto z ogródka i nie może zrozumieć, dlaczego tego nie jedzą laughing Uwielbia pić wodę i pokochała domowe słodycze.  Jeśli jesteś po raz pierwszy, przed przeczytaniem tego wpisu, proszę zapoznaj się z postem Żywienie dziecka – kształtujemy dobre nawyki, który wprowadzi Cię do tej cotygodniowej serii. Z tego wpisu dowiesz się:
$

Jak zrobić owsiankę?

$

Na jakim mleku zrobiłam muffinki drożdżowe?

$

Jakie jest ulubione warzywo Liliany?

$

Z jakich warzyw zrobiliśmy sok?

Co Lila jadła w środę? 11

Menu BLW na cały dzień

Śniadanie

8:00

Owsianka gotowana na wodzie z jogurtem naturalnym, jabłkiem i szczyptą cynamonu. Siemię lniane też dorzuciłam, dla zdrowia! cool Najpierw trzeba wrzucić płatki owsiane do wody i ugotować, a po wystudzeniu dodać jogurt naturalny i i owoce.

II śniadanie

10:00

We wtorek piekłam muffinki drożdżowe (na mleku owsianym) z truskawkami i kruszonką. Zostało kilka sztuk i Lila zjadła je na drugie śniadanie smile

Zupa

13:00

Miseczka warzyw, a w niej ulubiona brukselka laughing W tej chwili jest to warzywo numer 1. Oprócz tego w zupie znajduje się zielona fasolka, marchewka, por, pietruszka, seler i koperek.

II danie

16:00

Czy ktoś tego dania nie zna? Smak dzieciństwa – pampuchy, buchty czyli delikatne kluski gotowane na parze. Raz do roku, w sezonie truskawkowym, skuszę się na taki obiad. Oczywiście eksperymentowałam i zrobiłam je na mleku owsianym. A sos to truskawki z jogurtem naturalnym.

Podwieczorek

17:30

W tym roku posadziliśmy jarmuż i cieszę się, że nie muszę kupować całej paczki w sklepie. Zrywam sobie na bieżąco listek i wrzucam do wyciskarki, jajecznicy lub zupy itd. Lila piła sok wyciśnięty z jabłka, jarmużu, mięty i sałaty masłowej.

Kolacja

19:00

Strasznie objedliśmy się tymi bułami. Na kolacje Lila zerwała sałatę, ugotowałam jajka i zrobiliśmy pyszne kanapki.

Odbierz prezent!

Zapisz się na mój newsletter i odbierz Menu Planer.

Menu Planer

%d bloggers like this: