Zdrowe przepisy dla dziecka BLW 37
Co Lila jadła w środę? 38
Menu BLW na cały dzień
Śniadanie
8:00
Płatki jaglane ugotowane na mleku kokosowym, syrop klonowy i granat.
II śniadanie
10:30
Jabłko.
Zupa
13:00
Zupa krem z brokułów (zmiksowane brokuły, ziemniaki, pietruszka, marchewka, cebula, czosnek i seler). Bezpośrednio do miseczki (i wystudzonej zupy – to ważne!) wlałam olej lniany.
II danie
16:00
Ziemniaki, indyk przyprawiony kurkumą i zielona fasolka.
Podwieczorek
17:30
Domowe raffaello to moja kolejna propozycja na zdrowe słodycze dla dzieci. Kuleczki są mięciutkie i nadają się dla najmłodszych dzieci karmionych metodą BLW. Pyszna i o wiele zdrowsza wersja znanych kulek. Potrzebujesz tylko trzech składników. Zobacz przepis na domowe raffaello.
Kolacja
19:00
Placki z batata i cukinii. Pierwszy raz robiłam takie cudowne placuszki z dodatkiem słodkiego ziemniaka. Składniki to cukinia, batat, kilka łyżek roztopionego masła, jajko i mąka lub płatki owsiane. Pieczemy je w piekarniku. Moje się trochę przypiekły, ale były pyszne. Placki z batata są idealne dla dziecka BLW.
Przepis na placki z batatem i cukinią BLW
Składniki:
1 batat
1 mała cukinia
kilka łyżek masła
jajko
4 łyżki mąki / zmiksowanych płatków owsianych
1 łyżka otrębów
zioła do smaku, pieprz
Wykonanie:
Batata i cukinię ścieramy na tarce o średnich oczkach i odciskamy z nadmiaru wody. Warzywa mieszamy i dodajemy jajko, masło, i mąkę / płatki oraz otręby. Przyprawiamy do smaku i odstawiamy na 20 minut. Pieczemy w piekarniku około 25 minut w 180 stopniach. W trakcie pieczenia należy placki przewrócić na drugą stronę.
Smacznego!