Zdrowe przepisy dla dziecka BLW 37

Cześć! Fajnie, że jesteś w kolejnym wpisie ulubionej serii.  Co tydzień przedstawiam menu mojej córki. Przepisy są idealne dla roczniaka, dwulatka, dla dzieci w wieku przedszkolnym i dla dorosłych (niektóre dania można trzeba sobie doprawić na talerzu laughing). Moją misją jest zainspirować Cię i udowodnić, że dzieci jedzą warzywa, TYLKO trzeba ich tego nauczyć laughing i od początku dać dobry przykład.
Nowym czytelnikom przypomnę wiek Liliany –  3 lata i 5 miesięcy. Jeśli jesteś po raz pierwszy, przed przeczytaniem tego wpisu, proszę zapoznaj się z postem Żywienie dziecka – kształtujemy dobre nawyki, który wprowadzi Cię do tej cotygodniowej serii. Z tego wpisu dowiesz się:
$
Jak przygotować płatki jaglane?
$
Czym przyprawić mięso dla dziecka?
$
Jaką zupę ugotować dla dziecka?
$
Jak zrobić domowe raffaello czyli zdrowe słodycze dla dziecka?
$
Jak zrobić placki z cukinii i batata (idealne przy BLW)?

Co Lila jadła w środę? 38

Menu BLW na cały dzień

Śniadanie

8:00

Płatki jaglane ugotowane na mleku kokosowym, syrop klonowy i granat.

II śniadanie

10:30

Jabłko.

Zupa

13:00

Zupa krem z brokułów (zmiksowane brokuły, ziemniaki, pietruszka, marchewka, cebula, czosnek i seler). Bezpośrednio do miseczki (i wystudzonej zupy – to ważne!) wlałam olej lniany.

II danie

16:00

Ziemniaki, indyk przyprawiony kurkumą i zielona fasolka.

Podwieczorek

17:30

Domowe raffaello to moja kolejna propozycja na zdrowe słodycze dla dzieci. Kuleczki są mięciutkie i nadają się dla najmłodszych dzieci karmionych metodą BLW.  Pyszna i o wiele zdrowsza wersja znanych kulek. Potrzebujesz tylko trzech składników. Zobacz przepis na domowe raffaello.

Kolacja

19:00

Placki z batata i cukinii. Pierwszy raz robiłam takie cudowne placuszki z dodatkiem słodkiego ziemniaka. Składniki to cukinia, batat, kilka łyżek roztopionego masła, jajko i mąka lub płatki owsiane.  Pieczemy je w piekarniku. Moje się trochę przypiekły, ale były pyszne. Placki z batata są idealne dla dziecka BLW.

Przepis na placki z batatem i cukinią BLW

Składniki:

1 batat

1 mała cukinia

kilka łyżek masła

jajko

4 łyżki mąki / zmiksowanych płatków owsianych

1 łyżka otrębów

zioła do smaku, pieprz

Wykonanie:

Batata i cukinię ścieramy na tarce o średnich oczkach i odciskamy z nadmiaru wody. Warzywa mieszamy i dodajemy jajko, masło, i mąkę / płatki oraz otręby. Przyprawiamy do smaku i odstawiamy na 20 minut. Pieczemy w piekarniku około 25 minut w 180 stopniach. W trakcie pieczenia należy placki przewrócić na drugą stronę.

Smacznego!