Zupa kalafiorowa dla dzieci BLW
Przepis na zupę kalafiorową
Składniki:
2 marchewki
1 pietruszka
kawałek selera
garść pokrojonej natki pietruszki
kilka różyczek kalafiora
łyżka lubczyku
szczypta pieprzu
2 liście laurowe
3 ziela angielskie
3 ziemniaki
½ łyżeczki kurkumy
1 łyżeczka oleju lnianego / masła
Wykonanie:
Marchewki, pietruszkę i seler obieramy, myjemy i trzemy na tarce (lub miksujemy na drobne kawałki w robocie kuchennym). Zalewamy wodą (2-3 cm ponad warzywa). Przyprawiamy pieprzem, kurkumą, oraz dodajemy ziela i liście laurowe. Gotujemy około 20 minut. Po tym czasie wrzucamy pokrojone w kostkę ziemniaki i różyczki kalafiora. Gotujemy przez około 20 minut. Ugotowaną zupę wlewamy do miseczki. Dodajemy masło lub (do wystudzonej zupy) olej lniany. Smacznego!