
Żywienie ma znaczenie
Po urodzeniu córki, będąc świeżo upieczoną mamą, szukałam wiedzy, która pozwoliłaby mi na zmianę moich nawyków żywieniowych, a potem przekazaniu (juz tych dobrych ) córce. Dziecko jest uważnym obserwatorem, wszystko naśladuje, to co jemy też! Gdy zbliżał się moment rozszerzana diety zastanawiałam się jak wpoić dobre zasady żywienia i wychować małego smakosza. Niestety ani telewizja (reklamy kaszek i jogurcików dla dzieci) ani rodzina („daj troszkę czekoladki polizać”) w tym postanowieniu nie pomagała.
Trzeba było wziąć sprawy w swoje ręce. Przecież pierwsze 1000 dni to kluczowy moment, żeby zaprogramować zdrowie dziecka (źródło: www.1000dni.pl). Zanim zaczniemy wymagać od swojego dziecka, aby jadło ze smakiem marchewkę i sałatę, sami musimy czerpać radość z jedzenia tych warzyw. Nie możemy, przy jednym stole zajadać się fast foodem, a dziecku podać szparagi z sałatą lodową. Zdawałam sobie sprawę, że najłatwiej nauczyć malucha od początku dobrych nawyków. Nie ukrywam, że jest to wielkie poświęcenie, zaparcie i walka z otoczeniem. Moją motywacją do zmiany stylu życia było i jest zdrowie mojego dziecka. Żywienie ma znaczenie, warto o tym pamiętać każdego dnia.
I tak jak pójdzie do przedszkola to spróbuje słodyczy.
„I tak pójdzie…” pomyślało 1000 mam i nie robi nic w kierunku zmian. A skąd się biorą słodycze w przedszkolu? Niestety to rodzice sami pakują takie smakołyki maluchowi do plecaka. Pamiętaj o tych pierwszych kilku latach, jak ważne jest zaszczepienie dobrych nawyków. Jeśli w przedszkolu spróbuje to OK – nie unikniemy tego przez pierwsze 18 lat. Przecież nie będę profilaktycznie podawać czekolady już od początku rozszerzania diety, bo „i tak spróbuje w przedszkolu”. I tak napije się piwa i być może zapali papierosa. Wszystko w swoim czasie

Od czasu do czasu nic się nie stanie
Ojejku, biedna Lilianka, bo TA mama nic jej nie daje.
Takie zarzuty słyszałam co chwilę. Niektórzy dalej nie rozumieją jak ważne jest żywienie dziecka – to ma ogromny wpływ na późniejsze lata. Jak ważne jest ukształtowanie dobrych nawyków i ochrona przed chorobami cywilizycyjnymi w przyszłości. Wystarczy popatrzeć na statystyki (żródło – badania Instytutu Matki Dziecka oraz Fundacji NUTRICIA). Oceniono sposób żywienia oraz zwyczaje żywieniowe dzieci i jak widać wyniki nie są zbyt optymistyczne.
%
Tyle % dzieci ma niewłaściwą dietę między 1 a 3 rokiem życia.
%
Tyle % dzieci spożywa za dużo cukru.
%
Tyle % dzieci spożywa za dużo soli.
”Zdrowe
Zamiast soków i napojów wybieramy wodę
Zamiast sklepowych słodyczy robimy i jemy domowe
Unikamy cukru rafinowanego
Zamiast zwykłej soli używamy kłodawskiej lub himalajskiej
Jemy więcej warzyw i owoców
Unikamy produktów przetworzonych
Czytamy etykiety