Menu dla dzieci BLW

Co Lila jadła na śniadanie, obiad i kolację? Zobacz koniecznie nasze menu. Zapraszam na kolejne zestawienie posiłków z ostatniego tygodnia. Mam nadzieję, że uda mi się Ciebie zainspirować. Lila ma 3 lata i 8 miesięcy – jest małym smakoszem. Uwielbia chrupać warzywa, wcinać owoce i pić wodę. Nieprawdopodobne? Nasza droga do zdrowego stylu życia była ciężka, ale teraz zbieram plony tego, co zasiałam w malutkim dziecku. Dlatego nigdy nie polecam drogi na skróty laughing Często trzeba robić na przekór – po swojemu, a nie dlatego bo „wszyscy tak robią”.

Jeśli jesteś po raz pierwszy, przed przeczytaniem tego wpisu, proszę zapoznaj się z postem Żywienie dziecka – kształtujemy dobre nawyki, który wprowadzi Cię do tej cotygodniowej serii.

Pamiętaj, że to nie jest zestawienie posiłków z jednego dnia lecz z całego tygodnia. Wybrałam kilka przykładowych dań – być może dzięki temu Twoje menu wzbogaci się o kilka nowych pomysłów na śniadanie, obiad czy kolację.

Oczywiście wiem, że dla niektórych to menu będzie doskonałe, a dla niektórych niekoniecznie. Mam nadzieję, że będziesz w tej pierwszej grupie czytelników! Z tego wpisu dowiesz się:

$
Jak zrobić czekoladowe placuszki – idealne na BLW?
$
Jak zrobić pkotlety rybne, które zachwycą smakiem dziecko i dorosłych. Przepis polecany dla dzieci BLW?
$
Jakie ciasto okazało się hitem ostatniego tygodnia. Będziesz zaskoczona jednym składnikiem i tym, że jest pyszne BEZ dodatku cukru rafinowanego?
$
Jak zrobić cukinię faszerowaną kaszą jaglaną?

Co Lila jadła? 47 tydzień

kulinarne inspiracje dla całej rodziny

Śniadanie

8:00

Tym razem placki bananowe z kakao, bo mam wrażenie, że co chwilę jemy owsiankę. Na szczęście zbliża się sezon truskawkowy, więc owsianka nabierze innego smaku. Dodałam kakao, bo Lilce zamarzyły się czekoladowe placuszki.

II śniadanie

10:00

Sok z jabłka, marchewki i natki pietruszki. Lila pije sok rozcieńczony wodą. Oprócz soku Lila zjadła warzywa pokrojone w słupki: papryk, ogórka i marchewkę.

Zupa

13:00

Zupa ze szpinakiem i makaronem. Ugotowana na wywarze jarzynowym (bez mięsa). Czasami dodaję rybę, a zamiast makaronu ziemniaki. Możliwości na zupę ze szpinakiem jest wiele. Zobacz też 10 pomysłów na szpinak.

II danie

16:00

Kotlety rybne, fasolka szparagowa i ciecierzyca, która trafiła na talerz przypadkowo, bo w planach był hummus na następny dzień, więc ugotowane kulki ciecierzycy czekały na zmiksowanie. Kotlety rybne bardzo nam smakowały, robiłam je pierwszy raz. Chciałam jakoś urozmaicić podanie ryby i na pewno będę robić takie kotlety częściej! Fasolka szparagowa uwielbiam ją za to, że zawsze czeka w zamrażarce i ugotowanie jej zajmuje 10 minut! Lila zjadła całą fasolę i ciecierzycę. Kotleta trochę poskubała, w końcu jednego zjadła, a drugiego zostawiła „na później” 

Przepis na kotleciki rybne dla dzieci BLW

Składniki:
ugotowane ziemniaki
ryba ( u mnie dorsz)
natka pietruszki / koperek
jajko
przyprawy
Wykonanie:
Rybę przyprawiamy i gotujemy na parze lub w wodzie. Ziemniaki rozgniatamy widelcem, przyprawiamy pieprzem, solą kłodawską i ulubionymi ziołami. Do miski z ziemniakami dodajemy rybę, jajko i pietruszkę lub koperek. Niestety nie miałam koperku, dlatego dodałam pietruszkę. Ale koperek bardziej mi pasuje do ryby. Całość mieszamy i formujemy kotleciki. Pieczemy w piekarniku lub smażymy na patelni z odrobiną masła klarowanego.

Podwieczorek

17:30

Domowe brownie z czerwoną fasolą. Ciasto HIT ostatniego tygodnia. Liliana uwielbia i zawsze zje najwięcej. Naprawdę warto zrobić i najlepiej nie wspominać nic o składnikach – czekać na reakcję i zobaczyć czy domownicy domyślą się co tak naprawdę jedzą na deser.

Kolacja

19:30

Cukinia zapiekana, faszerowana kaszą jaglaną i pomidorami. To są zdecydowanie moje smaki! Farsz można zrobić na kilka sposobów. Już kiedyś pojawiła się na blogu wersja z mięsem. Osobiście wolę cukinię z kaszą jaglaną.

Przepis na cukinię faszerowaną

Składniki:
cukinia
pomidory w puszce lub świeże
ugotowana kasza jaglana
przyprawy
cebula
Wykonanie:
Cukinie przekrawamy na pół, łyżką wydrążamy środek, nasiona wyrzucamy, a miąższ kroimy na małe kawałki. Łódki z cukinii przyprawiamy, skrapiamy oliwą i zapiekamy 10 minut w 180 stopniach. Na maśle klarowanym dusimy cebulę, wrzucamy cukinię i po około 15 minutach pomidory w puszce. Na koniec dodajemy ugotowaną kaszę, przyprawiamy, mieszamy wszystko i nakładamy na łódki z cukinii. Całość pieczemy w 180 stopniach około 15 minut.
Smacznego!

Codziennie zastanawiasz się, co ugotować dla dziecka, żeby było zdrowo, smacznie i bez narzekania? Masz dość monotonii w kuchni, ale brakuje Ci pomysłów? A może chcesz, żeby Twoje dziecko jadło więcej warzyw, ale nie wiesz, jak je podać w atrakcyjny sposób?

Właśnie po to stworzyłam moje ebooki – praktyczne przewodniki po zdrowym gotowaniu dla dzieci, pełne prostych, smacznych i wartościowych przepisów.

Nie musisz być mistrzem kuchni ani spędzać godzin przy garnkach, żeby Twoje dziecko jadło zdrowo. Wystarczy, że sięgniesz po sprawdzone przepisy, które polubią nawet największe niejadki. Kliknij, wybierz ebook i gotuj zdrowo – bez stresu, bez tracenia czasu, za to z radością i pewnością, że dajesz dziecku to, co najlepsze!
książki i ebooki LADYOCHMISTRZYNI