Zdrowe przepisy dla dzieci BLW 21
Jeśli jesteś po raz pierwszy, przed przeczytaniem tego wpisu, proszę zapoznaj się z postem Żywienie dziecka – kształtujmy dobre nawyki, który wprowadzi Cię do tej cotygodniowej serii. Z tego wpisu dowiesz się:
Jaki jest nasz śniadaniowy pewniak?
Jak smakuje melon galia?
Jak zrobić zupę ziemniaczaną dla dzieci BLW?
Jak zrobić tosty francuskie dla dziecka BLW?
Co Lila jadła w środę? 21
Menu na cały dzień BLW
Śniadanie
8:00
Owsianka z jogurtem naturalnym, jabłkiem, borówkami i amarantusem ekspandowanym. Owsianka to taki poranny pewniak, który zawsze zostanie zjedzony z dokładką. Płatki owsiane gotuję na wodzie, a po wystudzeniu dodaję jogurt naturalny i owoce.
II śniadanie
10:30
Melon galia, nasza ulubiona odmiana. Smakuje jak ogórek z miodem
Zupa
13:00
Przepis na zupę ziemniaczaną dla dzieci BLW
Składniki
Wykonanie
Na maśle klarowanym podsmażyłam cebulkę, dodałam ząbek czosnku, seler naciowy, kawałek pora, pokrojony korzeń pietruszki i ziemniaki. Po kilku minutach warzywa zalałam wodą, przyprawiłam do smaku i gotowałam do miękkości. Ugotowane warzywa zmiksowałam, a do miseczki wsypałam dodatkowo pietruchę i dodałam śmietanę (jak nigdy bo częściej wybieramy naturalny jogurt).
Smacznego!
II danie
16:00
Zapiekanka ziemniaczana z mięsem mielonym. Jak widać Lila zjadła całą blaszkę babki ziemniaczanej Na szczęście wymiary naczynia do pieczenia to 9×15
, a nie 24×28! Świetnym dodatkiem do tej zapiekanki jest kapusta kiszona.
Przepis na zapiekankę ziemniaczaną z mięsem BLW
Składniki
2 cebule
ziemniaki (około 1 kg)
mięso mielone (około 500 g)
3 jajka
masło klarowane
przyprawy: pieprz, papryka słodka, majeranek (2 łyżeczki)
Wykonanie
Cebulę szklimy na maśle klarowanym, przyprawiamy pieprzem i majerankiem. Ziemniaki miksujemy (mi pomógł thermomix) na pulpę z dwoma jajkami. Mięso miksujemy z jajkiem i przyprawami (papryka słodka, pieprz). Cebulę z majerankiem mieszamy z ziemniakami. Układamy na blaszce (wcześniej smarujemy masłem i obsypujemy bulką tartą) ziemniaki, później mięso i znowu ziemniaki. Pieczemy w 180 stopniach około 50 minut. Smacznego!
Podwieczorek
17:30
…………………………………………………………………………….
Woda
Drugie danie było bardzo syte. Najedzona po uszy Lila nie miała sily krzyczeć „jestem taaaaaaaaka głodna”
Kolacja
19:00
Kolacja zrobiona przez męża. Tosty francuskie (chleb z siemieniem lnianym) i pomidorki koktajlowe. Lila zaczęła od pomidorków – gdy wszystkie zniknęły z talerza, to poprosiła o więcej i w sumie zjadła tylko pół kromki chleba i kilogram pomidorków Te tosty to smak mojego dzieciństwa – są idealne dla dzieci BLW. Wystarczyło zmienić tylko tłuszcz do smażenia, aby były jeszcze zdrowsze. Łatwo się je robi i są naprawdę pyszne. W dodatku można je podać z różnymi warzywami lub na słodko.
Przepis na tosty francuskie BLW
Składniki
chleb (kilka kromek)
2 jajka
zioła prowansalskie
masło klarowane
Wykonanie
W głębokim talerzu mieszamy jajka i wsypujemy zioła. Na patelni rozgrzewamy masło klarowane. Pokrojone kromki moczymy w rozbełtanych jajkach i dajemy na patelnię. Smażymy z dwóch stron.
Smacznego!
Jeśli chcesz dowiedzieć się więcej o zdrowym gotowaniu dla najmłodszych, sięgnij po moje e-booki. Znajdziesz w nich kreatywne i sprawdzone przepisy, które Twój maluch pokocha.