Zdrowe przepisy dla dzieci BLW 21

Cześć! To już 21 zestawienie, w którym pokazuję zdrowe przepisy dla dzieci BLW.  Mam nadzieję, że dzięki tym wpisom masz wiele pomysłów na posiłki dla dziecka i całej rodziny. Staram się, aby nasze dania były smaczne i zdrowe. Lila w tym miesiącu obchodzi 3 urodziny i można śmiało powiedzieć, że jest Małym Smakoszem – wcina warzywa (szczególnie pietruszkę prosto z ogródka zajada ze smakiem), lubi pić wodę i jeść domowe słodycze.

Jeśli jesteś po raz pierwszy, przed przeczytaniem tego wpisu, proszę zapoznaj się z postem Żywienie dziecka – kształtujmy dobre nawyki, który wprowadzi Cię do tej cotygodniowej serii. Z tego wpisu dowiesz się:

$

Jaki jest nasz śniadaniowy pewniak?

$

Jak smakuje melon galia?

$

Jak zrobić zupę ziemniaczaną dla dzieci BLW?

$

Jak zrobić tosty francuskie dla dziecka BLW?

Co Lila jadła w środę? 21

Menu na cały dzień BLW

Śniadanie

8:00

Owsianka z jogurtem naturalnym, jabłkiem, borówkami i amarantusem ekspandowanym. Owsianka to taki poranny pewniak, który zawsze zostanie zjedzony z dokładką. Płatki owsiane gotuję na wodzie, a po wystudzeniu dodaję jogurt naturalny i owoce.

II śniadanie

10:30

Melon galia, nasza ulubiona odmiana. Smakuje jak ogórek z miodem wink

Zupa

13:00

Zupa ziemniaczana

Przepis na zupę ziemniaczaną dla dzieci BLW

Składniki

cebula
czosnek
por
ziemniaki
seler naciowy
natka pietruszki
pietruszka
masło klarowane
woda
przyprawy: bazylia, tymianek,  pieprz,
sól kłodawska (tylko dla rodziców – solimy sobie bezpośrednio na talerzu)

Wykonanie

Na maśle klarowanym podsmażyłam cebulkę, dodałam ząbek czosnku, seler naciowy, kawałek pora, pokrojony korzeń pietruszki i ziemniaki. Po kilku minutach warzywa zalałam wodą, przyprawiłam do smaku i gotowałam do miękkości. Ugotowane warzywa zmiksowałam, a do miseczki wsypałam dodatkowo pietruchę i dodałam śmietanę (jak nigdy wink bo częściej wybieramy naturalny jogurt).

Smacznego!

II danie

16:00

Zapiekanka ziemniaczana z mięsem mielonym. Jak widać Lila zjadła całą blaszkę babki ziemniaczanej surprised Na szczęście wymiary naczynia do pieczenia to 9×15 laughing, a nie 24×28! Świetnym dodatkiem do tej zapiekanki jest kapusta kiszona.

Przepis na zapiekankę ziemniaczaną z mięsem BLW

Składniki

 2 cebule

ziemniaki (około 1 kg)

mięso mielone (około 500 g)

3 jajka

masło klarowane

przyprawy: pieprz, papryka słodka, majeranek (2 łyżeczki)

Wykonanie

Cebulę szklimy na maśle klarowanym, przyprawiamy pieprzem i majerankiem. Ziemniaki  miksujemy (mi pomógł thermomix) na pulpę z dwoma jajkami. Mięso miksujemy z jajkiem i przyprawami (papryka słodka, pieprz). Cebulę z majerankiem mieszamy z ziemniakami. Układamy na blaszce (wcześniej smarujemy masłem i obsypujemy bulką tartą) ziemniaki, później mięso i znowu ziemniaki. Pieczemy w 180 stopniach około 50 minut. Smacznego!

Podwieczorek

17:30

 

…………………………………………………………………………….
Woda
Drugie danie było bardzo syte. Najedzona po uszy Lila nie miała sily krzyczeć „jestem taaaaaaaaka głodna” laughing

Kolacja

19:00

Kolacja zrobiona przez męża. Tosty francuskie (chleb z siemieniem lnianym) i pomidorki koktajlowe. Lila zaczęła od pomidorków – gdy wszystkie zniknęły z talerza, to poprosiła o więcej i w sumie zjadła tylko pół kromki chleba i kilogram pomidorków laughing Te tosty to smak mojego dzieciństwa – są idealne dla dzieci BLW. Wystarczyło zmienić tylko tłuszcz do smażenia, aby były jeszcze zdrowsze. Łatwo się je robi i są naprawdę pyszne. W dodatku można je podać z różnymi warzywami lub na słodko.

Przepis na tosty francuskie BLW

Składniki

chleb (kilka kromek)

2 jajka

zioła prowansalskie

masło klarowane

Wykonanie

W głębokim talerzu mieszamy jajka i wsypujemy zioła. Na patelni rozgrzewamy masło klarowane. Pokrojone kromki moczymy w rozbełtanych jajkach i dajemy na patelnię. Smażymy z dwóch stron.

Smacznego!

Jeśli chcesz dowiedzieć się więcej o zdrowym gotowaniu dla najmłodszych, sięgnij po moje e-booki. Znajdziesz w nich kreatywne i sprawdzone przepisy, które Twój maluch pokocha.

Kliknij tutaj i przejdź do sklepu. Zamów swój egzemplarz już dziś, by rozpocząć kulinarne odkrywanie z dzieckiem.