Menu dla dziecka BLW
Pamiętaj, że nie chodzi o to, aby w 100% skopiować wszystkie posiłki, bo każdy z nas ma inne potrzeby, styl życia itd. Ale inspiruj się i zmieniaj jadłospis pod siebie. Zobacz propozycje, które możesz wykorzystać w swojej kuchni.
Podstawowe założenia
Zupy gotujemy na wywarze jarzynowym.
Menu dla dziecka BLW
Co Lila jadła? 58
Drugie śniadanie do przedszkola: płatki owsiane ugotowane na wodzie z jagodami (mam niezły zapas w zamrażarce), jogurt, kasza jaglana ekspandowana, migdał i rodzynki.
Nasze ulubione danie jednogarnkowe czyli pieczonki. Składniki: buraki, ziemniaki, cebule, masło klarowane, boczek (opcjonalnie, ale męska część rodziny się ucieszy!). Ilość? wedle uznania – najlepiej zrobić taką porcję, aby starczyło na dwa dni. Wszystkie składniki układamy warstwami w garnku żeliwnym (najlepiej!). Boczek, ziemniaki, cebula, marchewka i znowu trochę boczku, ziemniaki itd. Każdą warstwę warto do smaku przyprawić pieprzem i solą kłodawską. Wystarczy niewielka ilość przypraw, zawsze można sobie dosolić bezpośrednio na talerzu. Jeśli będzie to wersja bez boczku, to dodajemy więcej masła klarowanego. Pycha, naprawdę warto zrobić. Całość pieczemy w garnku na małym ogniu około 40 minut, a po upieczeniu mieszamy wszystkie warstwy. Szybko, pysznie i w jednym garze, a to oznacza mniej mycia,
Sernik. Masa serowa słodzona tylko rodzynkami! Spód kakaowy z przepisu mamy, ALE dałam odrobinę cukru kokosowego. Ale to naprawdę minimalne ilości i niektórym nie smakują tak mało słodkie serniki. No trudno – my mieliśmy pyszne ciasto na dwa dni.
Codziennie zastanawiasz się, co ugotować dla dziecka, żeby było zdrowo, smacznie i bez narzekania? Masz dość monotonii w kuchni, ale brakuje Ci pomysłów? A może chcesz, żeby Twoje dziecko jadło więcej warzyw, ale nie wiesz, jak je podać w atrakcyjny sposób?
Właśnie po to stworzyłam moje ebooki – praktyczne przewodniki po zdrowym gotowaniu dla dzieci, pełne prostych, smacznych i wartościowych przepisów.