Menu dla dziecka BLW

Z tego wpisu dowiesz się:
$
Jak zrobić domową nutellę?
$
Co Lila zabrała do przedszkola na drugie śniadanie?
$
Jaka jest ulubiona zupa Liliany?
$
Jak zrobić pyszne jednogarnkowe danie na dwa dni?
$
Czym słodzimy sernik?
$
Co podać na kolację jak już wszystko się przejadło?
Nowym czytelnikom przypomnę wiek Liliany –  4 lata i 4 miesiące. Jeśli jesteś po raz pierwszy, przed przeczytaniem tego wpisu, proszę zapoznaj się z postem „Żywienie dziecka – kształtujemy dobre nawyki żywieniowe”, który wprowadzi Cię do tej cotygodniowej serii.
Pamiętaj, że to nie jest zestawienie posiłków z jednego dnia lecz z całego tygodnia. Wybrałam kilka przykładowych dań – być może dzięki temu Twoje menu wzbogaci się o nowe pomysły na śniadanie, obiad czy kolację.

Pamiętaj, że nie chodzi o to, aby w 100% skopiować wszystkie posiłki, bo każdy z nas ma inne potrzeby, styl życia itd. Ale inspiruj się i zmieniaj jadłospis pod siebie. Zobacz propozycje, które możesz wykorzystać w swojej kuchni.

Podstawowe założenia

Staramy się jeść jak najwięcej warzyw i owoców.

Zupy gotujemy na wywarze jarzynowym.

Nie kupujemy sklepowych słodyczy – robimy domowe.

Menu dla dziecka BLW

Co Lila jadła? 58

Śniadanie

8:00

Chleb z siemieniem lnianym i domowa nutella z awokado. Przepis znajdziesz poniżej. Nasza domowa awotella jest idealnym zamiennikiem oryginalnej nutelli. Dlaczego? Głównym składnikiem jest awokado (i banan), nie dodajemy cukru rafinowanego, nie zawiera oleju palmowego. Idealna pasta do chleba dla dzieci. Właśnie taką nutellę polecam wprowadzić do diety dziecka. Daj maluchowi szansę zasmakować i pokochać naturalne produkty. Zobacz przepis na domową nutellę.

II śniadanie

10:00

Drugie śniadanie do przedszkola: płatki owsiane ugotowane na wodzie z jagodami (mam niezły zapas w zamrażarce), jogurt, kasza jaglana ekspandowana, migdał i rodzynki.

Zupa

13:00

Zupa pomidorowa z soczewicą. To jest HIT i zawsze musi być dokładka. Zupę (wystudzoną!) polałam olejem lnianym.

II danie

16:00

Nasze ulubione danie jednogarnkowe czyli pieczonki. Składniki: buraki, ziemniaki, cebule, masło klarowane, boczek (opcjonalnie, ale męska część rodziny się ucieszy!). Ilość? wedle uznania – najlepiej zrobić taką porcję, aby starczyło na dwa dni. Wszystkie składniki układamy warstwami w garnku żeliwnym (najlepiej!). Boczek, ziemniaki, cebula, marchewka i znowu trochę boczku, ziemniaki itd. Każdą warstwę warto do smaku przyprawić pieprzem i solą kłodawską. Wystarczy niewielka ilość przypraw, zawsze można sobie dosolić bezpośrednio na talerzu. Jeśli będzie to wersja bez boczku, to dodajemy więcej masła klarowanego. Pycha, naprawdę warto zrobić. Całość pieczemy w garnku  na małym ogniu około 40 minut, a po upieczeniu mieszamy wszystkie warstwy. Szybko, pysznie i w jednym garze, a to oznacza mniej mycia,

Podwieczorek

17:30

Sernik. Masa serowa słodzona tylko rodzynkami! Spód kakaowy z przepisu mamy, ALE dałam odrobinę cukru kokosowego. Ale to naprawdę minimalne ilości i niektórym nie smakują tak mało słodkie serniki. No trudno – my mieliśmy pyszne ciasto na dwa dni.

Kolacja

19:30

Papryka nadziewana kaszą jaglaną z cukinią i pomidorami, gotowana na domowym soku pomidorowym.

Codziennie zastanawiasz się, co ugotować dla dziecka, żeby było zdrowo, smacznie i bez narzekania? Masz dość monotonii w kuchni, ale brakuje Ci pomysłów? A może chcesz, żeby Twoje dziecko jadło więcej warzyw, ale nie wiesz, jak je podać w atrakcyjny sposób?

Właśnie po to stworzyłam moje ebooki – praktyczne przewodniki po zdrowym gotowaniu dla dzieci, pełne prostych, smacznych i wartościowych przepisów.

Nie musisz być mistrzem kuchni ani spędzać godzin przy garnkach, żeby Twoje dziecko jadło zdrowo. Wystarczy, że sięgniesz po sprawdzone przepisy, które polubią nawet największe niejadki. Kliknij, wybierz ebook i gotuj zdrowo – bez stresu, bez tracenia czasu, za to z radością i pewnością, że dajesz dziecku to, co najlepsze!
książki i ebooki LADYOCHMISTRZYNI