Bób dla dzieci
Bób to roślina, która ma dużo białka i bogate źródło kwasu foliowego. Jest to roślina strączkowa, którą nie wszyscy jeszcze znają i kochają. Bób można jeść jako przekąskę, ugotować zupę, zrobić pastę. My najbardziej lubimy z czonkiem i koperkiem. Zobacz jak podać bób dla dzieci.

Przepis na bób dla dzieci
Składniki:
500 g bobu
pęczek koperku
2-3 ząbku czonsku
1 łyżka masła
Wykonanie:
Bób gotujemy w wodzie około 15 minut. Bób musi mieć odpowiednią konsystencję (niektórzy lubią twardawy). Najlepiej w trakcie gotowania wyciągnąć kilka ziarenek, przelać zimną wodą i sprawdzić, czy nam odpowiada. Jeśli jest już dobry, to odcedzamy na durszlaku. Przekłądamy do miski, polewamy roztopionym masłem, posypujemy koperkiem i przeciśniętym czonskiem.
Smacznego!
Wskazówki
Wrzuć koperek do miseczki i zapropnuj dziecku, aby samo sobie posypało. Na pewno będzie lepiej smakować
Menu dla dzieci BLW – co Lila jadła? 68
Zobacz pomysły na śniadanie, obiad i kolację.
Przepisy dla dzieci – Menu BLW 67
Zobacz zestawienie posiłków i zainspiruj się!
Przepisy dla dzieci BLW 66 – zobacz moje propozycje
Menu BLW – zobacz moje propozycje na pyszne posiłki dla dzieci i całej rodziny.