Bułki drożdżowe z serem
Bułki drożdżowe z serem to mój smak dzieciństwa. Pamiętam jak kupowałam je w szkolnym sklepiku. Moje bułki drożdżowe zawierają zdecydowanie mniejszą ilość słodzidła i są zrobione z mąki orkiszowej. Do takich bułek pasuje domowe kakao. Idealne do lunchboxów – do szkoły czy na spacer, najlepiej w towarzystwie warzyw i owoców.
Przepis na bułki drożdżowe z serem
Drożdżówki z serem
Składniki
Ciasto drożdżowe:
- 500 g mąki u mnie orkiszowa
- 220 ml mleka
- 40 g drożdży
- 80 g rozpuszczonego masła
- 2-3 łyżki cukru kokosowego
- 2 jajka
Nadzienie:
- 300 g twarogu
- 1 żółtko
- 3 łyżki jogurtu naturalnego
- 1 łyżeczka cukru kokosowego opcjonalnie
Do posmarowania bułek:
- 1 jajko
Wykonanie
- Zaczynamy od rozczynu: Ciepłe mleko mieszamy z drożdżami i cukrem kokosowym w małej misce. Następnie dodajemy 2 łyżki mąki i odstawiamy na około 10 minut.
- Do dużej miski wsypujemy resztę mąki, wlewamy wystudzone masło i dodajemy jajka. Następnie wlewamy rozczyn z drożdży. Całość wyrabiamy ręcznie, a następnie odstawiamy do wyrośnięcia.
- Twaróg mieszamy z żółtkiem, cukrem kokosowym i jogurtem naturalnym.
- Wyrośnięte ciasto rozwałkowujemy na kształt prostokąta. Nakładamy nadzienie, zwijamy boki i tniemy na małe prostokąty. Każdy prostokąt zwijamy i układamy na blaszce. Odstawiamy na 15 minut.
- Pieczemy w 180 stopniach około 25 minut.
Wskazówki
Zdrowiej, bo...
dodajemy mniejszą ilość cukru. Używamy mąki orkiszowej. Poniżej zdjęcia, na których jest pokazane jak, krok po kroku, zawinąć bułki drożdżowe z serem.
dodajemy mniejszą ilość cukru. Używamy mąki orkiszowej. Poniżej zdjęcia, na których jest pokazane jak, krok po kroku, zawinąć bułki drożdżowe z serem.
Bułki drożdżowe z serem możesz też zrobić w kształcie serca. Sposób na zawijanie serduszek znajdziesz we wpisie domowe drożdżówki dla dziecka.