Bułki drożdżowe z serem

Bułki drożdżowe z serem to mój smak dzieciństwa. Pamiętam jak kupowałam je w szkolnym sklepiku. Moje bułki drożdżowe zawierają zdecydowanie mniejszą ilość słodzidła i są zrobione z mąki orkiszowej. Do takich bułek pasuje domowe kakao. Idealne do lunchboxów – do szkoły czy na spacer, najlepiej w towarzystwie warzyw i owoców.

bułki drożdżowe z serem

Przepis na bułki drożdżowe z serem

bułki drożdżowe z serem

Drożdżówki z serem

Składniki
 

Ciasto drożdżowe:

  • 500 g mąki u mnie orkiszowa
  • 220 ml mleka
  • 40 g drożdży
  • 80 g rozpuszczonego masła
  • 2-3 łyżki cukru kokosowego
  • 2 jajka

Nadzienie:

  • 300 g twarogu
  • 1 żółtko
  • 3 łyżki jogurtu naturalnego
  • 1 łyżeczka cukru kokosowego opcjonalnie

Do posmarowania bułek:

  • 1 jajko

Wykonanie

  • Zaczynamy od rozczynu: Ciepłe mleko mieszamy z drożdżami i cukrem kokosowym w małej misce. Następnie dodajemy 2 łyżki mąki i odstawiamy na około 10 minut.
  • Do dużej miski wsypujemy resztę mąki, wlewamy wystudzone masło i dodajemy jajka. Następnie wlewamy rozczyn z drożdży. Całość wyrabiamy ręcznie, a następnie odstawiamy do wyrośnięcia.
  • Twaróg mieszamy z żółtkiem, cukrem kokosowym i jogurtem naturalnym.
  • Wyrośnięte ciasto rozwałkowujemy na kształt prostokąta. Nakładamy nadzienie, zwijamy boki i tniemy na małe prostokąty. Każdy prostokąt zwijamy i układamy na blaszce. Odstawiamy na 15 minut.
  • Pieczemy w 180 stopniach około 25 minut.

Wskazówki

Zdrowiej, bo...
dodajemy mniejszą ilość cukru. Używamy mąki orkiszowej.
Poniżej zdjęcia, na których jest pokazane jak, krok po kroku, zawinąć bułki drożdżowe z serem.
omlet ze szpinakiem
Bułki drożdżowe z serem możesz też zrobić w kształcie serca. Sposób na zawijanie serduszek znajdziesz we wpisie domowe drożdżówki dla dziecka. 
bułki drożdżowe z serem