Czerwona kapusta na ciepło

Czerwona kapusta na ciepło to ostatnio mój ulubiony dodatek do obiadu czy kolacji. Idealna do mięs lub jako ciepły posiłek w ciągu dnia. Świetnie smakuje, ma piękny kolor („mamo! fioletowy- mój ulubiony” laughing), a oprócz tego jest doskonałym źródłem błonnika, witamin i minerałów. Z jednej główki mamy cały gar kapusty na ciepło, który starcza nam na 2 dni! laughing Przepis banalnie prosty, nawet przypraw nie dodaję, bo dodatek jabłka i soku z cytryny w zupełności wystarczy. Zobacz przepis na czerwoną kapustę na ciepło i zapisz ją na liście zakupów.
czerwona kapusta na ciepło

Przepis na czerwoną kapustę na ciepło

Składniki:

1 mała kapusta

2 jabłka

 sok z 1 cytryny

ziele angielskie, liście laurowe (opcjonalnie)

pieprz do smaku

sól (dla dorosłych)

Wykonanie:

Kapustę myjemy, kroimy na pół i szatkujemy. Następnie wrzucamy do garnka, zalewamy wodą, dodajemy ziele i lście laurowe (opcjonalnie) i gotujemy około 20 minut (mieszamy w trakcie gotowania).  Po tym czasie wodę odlewamy, dodajemy starte na średnich oczkach jabłka i sok z cytryny.  Dusimy jeszcze kilka minut z masłem lub oliwą, przyprawiamy pieprzem.

Smacznego!

N

Zdrowiej, bo...

nie dodajemy cukru (tak jak w tradycyjnym przepisie).
N

Wskazówki

Kapustę możesz gotować z zielem angielskim i liściem laurowym. Dorośli mogą sobie posolić kapustę po ugotowaniu (na talerzu).

czerwona kapusta na ciepło
Cierpisz na brak czasu? Nie lubisz gotować? A może brakuje Ci już pomysłów? Już niedługo udowodnię, że gotowanie może być proste, przyjemne i sprytne! Poznasz 60 najlepszych przepisów wraz ze wskazówkami, które pomogą i ułatwią Ci planowanie i całą organizacje w kuchni.

Zapisz się na listę osób zainteresowanych.

<div class="ml-form-embed"<!-- [et_pb_line_break_holder] --> data-account="825833:r4w1b3e3z3"<!-- [et_pb_line_break_holder] --> data-form="1496182:e7u3x2"><!-- [et_pb_line_break_holder] --></div>
<!-- MailerLite Universal --><!-- [et_pb_line_break_holder] --><script><!-- [et_pb_line_break_holder] -->(function(m,a,i,l,e,r){ m['MailerLiteObject']=e;function f(){<!-- [et_pb_line_break_holder] -->var c={ a:arguments,q:[]};var r=this.push(c);return "number"!=typeof r?r:f.bind(c.q);}<!-- [et_pb_line_break_holder] -->f.q=f.q<!-- [et_pb_line_break_holder] -->[];m[e]=m[e]<!-- [et_pb_line_break_holder] -->f.bind(f.q);m[e].q=m[e].q<!-- [et_pb_line_break_holder] -->f.q;r=a.createElement(i);<!-- [et_pb_line_break_holder] -->var _=a.getElementsByTagName(i)[0];r.async=1;r.src=l+'?v'+(~~(new Date().getTime()/1000000));<!-- [et_pb_line_break_holder] -->_.parentNode.insertBefore(r,_);})(window, document, 'script', 'https://static.mailerlite.com/js/universal.js', 'ml');<!-- [et_pb_line_break_holder] --><!-- [et_pb_line_break_holder] -->var ml_account = ml('accounts', '825833', 'r4w1b3e3z3', 'load');<!-- [et_pb_line_break_holder] --></script><!-- [et_pb_line_break_holder] --><!-- End MailerLite Universal --><!-- [et_pb_line_break_holder] -->
Przepisy dla dzieci BLW – co Lila jadła? 36

Przepisy dla dzieci BLW – co Lila jadła? 36

Zdrowe przepisy BLW i odpowiedzi na pytania: Jakie tym razem płatki Lila jadła na śniadanie. Jak zrobić marchewkową papkę. Jaką rybę mieliśmy na obiad. Jak zrobić domowe monte – zdrowy deser dla dziecka. Z czego zrobić gwiazdki na kanapki?

Przepisy dla dzieci BLW – Co Lila jadła w środę? 35

Przepisy dla dzieci BLW – Co Lila jadła w środę? 35

Zdrowe przepisy dla dzieci BLW. Z tego wpisu dowiesz się: Jak zrobić pyszny omlet dla dziecka BLW. Jaką zupę ugotowaliśmy tym razem. Jak zrobić tradycyjny obiad w zdrowszej wersji. Co zrobić dziecku na kolację BLW.

Przepisy dla dzieci BLW – co Lila jadła? 34

Przepisy dla dzieci BLW – co Lila jadła? 34

Jaki dżem warto kupić dziecku. Co zielonego wrzuciłam Lilce do zupy. Jak zrobić spaghetti z małymi pulpecikami, które są idealne dla dzieci BLW. Jak chleb jedliśmy na kolację. Zdrowe przepisy dla dzieci BLW i całej rodziny – zobacz inspiracje i ugotuj pyszny obiad 🙂