Czerwona kapusta na ciepło

Czerwona kapusta na ciepło to ostatnio mój ulubiony dodatek do obiadu czy kolacji. Idealna do mięs lub jako ciepły posiłek w ciągu dnia. Świetnie smakuje, ma piękny kolor („mamo! fioletowy- mój ulubiony” laughing), a oprócz tego jest doskonałym źródłem błonnika, witamin i minerałów. Z jednej główki mamy cały gar kapusty na ciepło, który starcza nam na 2 dni! laughing Przepis banalnie prosty, nawet przypraw nie dodaję, bo dodatek jabłka i soku z cytryny w zupełności wystarczy. Zobacz przepis na czerwoną kapustę na ciepło i zapisz ją na liście zakupów.
czerwona kapusta na ciepło

Przepis na czerwoną kapustę na ciepło

Składniki:

1 mała kapusta

2 jabłka

 sok z 1 cytryny

ziele angielskie, liście laurowe (opcjonalnie)

pieprz do smaku

sól (dla dorosłych)

Wykonanie:

Kapustę myjemy, kroimy na pół i szatkujemy. Następnie wrzucamy do garnka, zalewamy wodą, dodajemy ziele i lście laurowe (opcjonalnie) i gotujemy około 20 minut (mieszamy w trakcie gotowania).  Po tym czasie wodę odlewamy, dodajemy starte na średnich oczkach jabłka i sok z cytryny.  Dusimy jeszcze kilka minut z masłem lub oliwą, przyprawiamy pieprzem.

Smacznego!

N

Zdrowiej, bo...

nie dodajemy cukru (tak jak w tradycyjnym przepisie).
N

Wskazówki

Kapustę możesz gotować z zielem angielskim i liściem laurowym. Dorośli mogą sobie posolić kapustę po ugotowaniu (na talerzu).

czerwona kapusta na ciepło
Cierpisz na brak czasu? Nie lubisz gotować? A może brakuje Ci już pomysłów? Już niedługo udowodnię, że gotowanie może być proste, przyjemne i sprytne! Poznasz 60 najlepszych przepisów wraz ze wskazówkami, które pomogą i ułatwią Ci planowanie i całą organizacje w kuchni.

Zapisz się na listę osób zainteresowanych.

<div class="ml-form-embed"<!-- [et_pb_line_break_holder] --> data-account="825833:r4w1b3e3z3"<!-- [et_pb_line_break_holder] --> data-form="1496182:e7u3x2"><!-- [et_pb_line_break_holder] --></div>
<!-- MailerLite Universal --><!-- [et_pb_line_break_holder] --><script><!-- [et_pb_line_break_holder] -->(function(m,a,i,l,e,r){ m['MailerLiteObject']=e;function f(){<!-- [et_pb_line_break_holder] -->var c={ a:arguments,q:[]};var r=this.push(c);return "number"!=typeof r?r:f.bind(c.q);}<!-- [et_pb_line_break_holder] -->f.q=f.q<!-- [et_pb_line_break_holder] -->[];m[e]=m[e]<!-- [et_pb_line_break_holder] -->f.bind(f.q);m[e].q=m[e].q<!-- [et_pb_line_break_holder] -->f.q;r=a.createElement(i);<!-- [et_pb_line_break_holder] -->var _=a.getElementsByTagName(i)[0];r.async=1;r.src=l+'?v'+(~~(new Date().getTime()/1000000));<!-- [et_pb_line_break_holder] -->_.parentNode.insertBefore(r,_);})(window, document, 'script', 'https://static.mailerlite.com/js/universal.js', 'ml');<!-- [et_pb_line_break_holder] --><!-- [et_pb_line_break_holder] -->var ml_account = ml('accounts', '825833', 'r4w1b3e3z3', 'load');<!-- [et_pb_line_break_holder] --></script><!-- [et_pb_line_break_holder] --><!-- End MailerLite Universal --><!-- [et_pb_line_break_holder] -->
Przepisy BLW – co Lila jadła? 22

Przepisy BLW – co Lila jadła? 22

Jak można podać naleśniki dla dziecka BLW? Co tym razem dodałam Lilce do jogurtu naturalnego, bo gotowych “o smaku owocowym” nie kupujemy. Kto zrobił nam pyszne drugie danie? Jak zrobić domowego hamburgera? – czyli slow food dla dziecka BLW.

Przepisy dla dziecka BLW – co Lila jadła? 20

Przepisy dla dziecka BLW – co Lila jadła? 20

Jak podać awokado dla dziecka (wersja BARDZO leniwa). Jak zrobić zdrowe kulki czekoladowe a’la nesquik i kto Ci może w tym pomóc. Jak zrobić zupkę ze szpinakiem dla dziecka. Jakie nadzienie do pierogów okazało się hitem. Jak zrobić kotleciki bez mięsa dla dzieci BLW.