Domowe danonki dla dzieci
Domowe danonki zrobisz w 2 minuty! To pyszny i zdrowy deser bez dodatku cukru rafinowanego – wystarczą 3 składniki. Ostatnio w poście od kiedy danonki, pisałam, że te serki, dla wielu ludzi, są jedynym odpowiednim produktem mlecznym dla dziecka, nawet już po 6 miesiącu życia. Skład się zmienił na lepsze – nie ma konserwantów, sztucznych barwników i syropu glukozowo-fruktozowego. Jednak prawie 12 g cukru dodanego w jednej porcji to trochę za dużo, abym mogła podać taki serek mojemu dziecku. Dlatego stworzyłyśmy a’la danonki w domu. Sprawdź jakich składników potrzebujesz.
Przepis na domowe danonki
Domowe danonki dla dzieci
Zamień sklepowe danonki na domowe mamonki! Pyszne, zdrowe i bez dodatku cukru.
Składniki
- 200 g twarogu
- ½ szklanki śmietanki 30% (lub jogurtu greckiego)
- 1 banan
Wykonanie
- Wszystkie składniki dokładnie zmiksuj blenderem ręcznym lub w misie blendera – aż masa będzie całkiem gładka i kremowa.
- Przełóż do miseczek lub małych słoiczków.
- Udekoruj świeżymi owocami, startą gorzką czekoladą lub płatkami migdałów – jeśli chcesz „wersję premium”.
Wskazówki
Możesz zrobić różne smaki.
Zamiast banana dodaj maliny lub truskawki.
Śmietankę możesz zamienić na jogurt grecki.
Świetnie sprawdzą się jako śniadanie, deser albo przekąska.
To przepis, który dzieci mogą zrobić razem z Tobą – miksowanie i dekorowanie to świetna zabawa,