Od kiedy danonki
Jeśli czytam pytanie „Czy maluchowi w wieku 5,5 miesiąca mogę już podać danonki”? to znaczy, że w tym temacie trzeba jeszcze wiele napisać. Bo niestety w danonkach jest coś magicznego i urosły do rangi jedynego odpowiedniego serka/jogurtu dla dzieci. Czy słusznie? Sprawdźmy skład.
Czytaj skład
Skład danonków chyba się trochę poprawił, niestety cukier jest dalej na trzecim miejscu.
Fakt – nie zawierają syropu glukozowo-fruktozowego, sztucznych aromatów i konserwantów.
twarożek odtłuszczony (z mleka), śmietanka (z mleka), cukier, truskawki (6,15% – puree), skrobia modyfikowana, białka mleka, wapń, koncentraty z czarnej marchwi, marchwi i dyni, aromat naturalny, witamina D.
(źródło: lista składników ze strony producenta).
Czy warto podawać dzieciom danonki?
Moim zdaniem nie, ale decyzja i tak należy do Ciebie. Nie warto, bo:
✔są lepsze możliwości
✔bo 1 łyżeczka cukru w małym kubeczku to dużo
✔bo najpierw lepiej zacząć od produktów naturalnych
Kiedyś już pisałam jaki jogurt dla dziecka wybrać. Zajrzyj tam koniecznie.
PODSUMOWANIE
Alternatywą dla słodkich deserków czy jogurtów z owocami w proszku, są jogurty naturalne. Nawet jeśli Ty za nimi nie przepadasz, daj dziecku możliwość spróbowania. Jogurt naturalny możesz wzbogacić o owoce, zboża ekspandowane, orzechy, wiórki kokosowe itd. Możliwości jest naprawdę dużo i zanim zdecydujesz się na danonka, przetestuj moje propozycje. Poniżej jogurty naturalne, które warto wrzucić do koszyka. Jest też serek naturalny BIELUCH, który szczególnie polecam maluchom.
Zobacz przepis na domowe danonki.