Domowe szyszki czekoladowe
Domowe szyszki czekoladowe to kolejny pomysł na coś słodkiego dla dziecka. Szyszunie zrobisz w kilka minut. Szybko i zdrowo – czego chcieć więcej? Przy okazji kolejny raz udowodnię Ci, że olej kokosowy musi być zawsze w Twojej kuchennej szafce. Zrobisz z nim nie tylko domowe szyszki, ale także domową czekoladę i domowe ciasto z cukinią. Domowe szyszki czekoladowe robiłam już kilka razy, zawsze na oko – zawsze wychodzą i są przepyszne. W dodatku w oczach Liliany za każdym razem widzę ten sam zachwyt i radość. Ciężko robi się zdjęcia w takich warunkach, bo dziecku oczy z orbit wychodzą, a mama prosi o trzymanie w ręce takiej słodkości. Ahhh, wyobrażasz to sobie? Jak wygląda nasze blogowanie zza kulis? Mam nadzieję, że skusisz się na taki deser.
Przepis na domowe szyszki czekoladowe
Domowe szyszki czekoladowe
Składniki
- olej kokosowy
- kakao
- syrop klonowy lub daktylowy
- gryka ekspandowana
Wykonanie
- Do rondelka wlewamy olej kokosowy, syrop i kakao – mieszamy i podgrzewamy na małym ogniu do połączenia się składników. Studzimy.
- Następnie wsypujemy grykę ekspandowaną, mieszamy i chowamy do lodówki.
- Moim zdaniem lepiej formować szyszki, kiedy masa trochę zastygnie. Po około 10-15 minutach wyciągamy z lodówki i formujemy szyszki.
Wskazówki
Wykorzystaj daktyle - zamocz je w gorącej wodzie przez kilka minut, aby zmiękły.
Następnie zmiksuj z masłem orzechowym i wsyp zboża ekspandowane.