Domowe szyszki czekoladowe

Domowe szyszki czekoladowe to kolejny pomysł na coś słodkiego dla dziecka. Szyszunie zrobisz w kilka minut. Szybko i zdrowo – czego chcieć więcej? Przy okazji kolejny raz udowodnię Ci, że olej kokosowy musi być  zawsze w Twojej kuchennej szafce.  Zrobisz z nim nie tylko domowe szyszki, ale także domową czekoladę i domowe ciasto z cukinią. Domowe szyszki czekoladowe robiłam już kilka razy, zawsze na oko – zawsze wychodzą i są przepyszne. W dodatku w oczach Liliany za każdym razem widzę ten sam zachwyt i radość. Ciężko robi się zdjęcia w takich warunkach, bo dziecku oczy z orbit wychodzą, a mama prosi o trzymanie w ręce takiej słodkości. Ahhh, wyobrażasz to sobie? Jak wygląda nasze blogowanie zza kulis? Mam nadzieję, że skusisz się na taki deser.

Przepis na domowe szyszki czekoladowe

domowe szyszki czekoladowe

Domowe szyszki czekoladowe

Składniki
 

  • olej kokosowy
  • kakao
  • syrop klonowy lub daktylowy
  • gryka ekspandowana

Wykonanie

  • Do rondelka wlewamy olej kokosowy, syrop i kakao – mieszamy i podgrzewamy na małym ogniu do połączenia się składników. Studzimy.
  • Następnie wsypujemy grykę ekspandowaną, mieszamy i chowamy do lodówki.
  • Moim zdaniem lepiej formować szyszki, kiedy masa trochę zastygnie. Po około 10-15 minutach wyciągamy z lodówki i formujemy szyszki.

Wskazówki

Proporcje na oko 😉
Nie masz oleju kokosowego?
Wykorzystaj daktyle - zamocz je w gorącej wodzie przez kilka minut, aby zmiękły.
Następnie zmiksuj z masłem orzechowym i wsyp zboża ekspandowane.
książka domowe słodycze