Domowy jabłecznik

Domowy jabłecznik z kaszą jaglaną to deser, który z pewnością wzmocni Twój organizm. Choć brzmi to dziwnie, bo przecież jesteśmy przyzwyczajeni, że ciasto jest tuczące i zwykle po zjedzeniu kawałka mamy wyrzuty sumienia. Ale nie tym razem! Wszystko za sprawą kaszy jaglanej, która dostarcza wiele substancji odżywczych i właśnie teraz, w okresie jesiennym, powinna jeszcze częściej pojawiać się w naszym menu. Jest idealnym pożywieniem podczas przeziębień dzięki właściwościom antywirusowym. Domowy jabłecznik nie zawiera cukru rafinowanego i niezdrowych tłuszczy. W dodatku jest bez mleka i bez glutenu, a to oznacza, że nadaje się dla najmłodszych alergików. I znowu muszę napisać, że przygotowanie domowego jabłecznika naprawdę nie wymaga wiele czasu – sama pomyśl ile zajmie Ci pomieszanie dwóch składników? Ciasto z takim składem można zjeść i na podwieczorek i na kolację, a nawet na śniadanie! Samo zdrowie – kasza jaglana to królowa kasz, można z niej zrobić wiele domowych smakołyków. Widziałaś już moje inne słodkie propozycje z jej użyciem?

Wiesz co ostatnio odkryłam? Coś zdumiewającego surprised– jest kasza jaglana i KASZA JAGLANA. Niestety różnica w smaku między kaszą jaglaną zwykłą, a tą ekologiczną jest ogromna. I daję słowo – ja naprawdę nie jestem eko sreko do bólu, ale w przypadku tej kaszy nie ma wyjścia i trzeba zapłacić kilka złotych więcej. Nawet ostatnio widziałam filmik Pani Beaty Pawlikowskiej, która potwierdza różnicę w smaku. Być może dlatego ludzie nie lubią kaszy jaglanej, bo ta zwykła jest wstrętna i smakuje jak mydło? OK – nie przedłużam, zobacz listę składników na szybki domowy jabłecznik. Używałam eko super najlepszej kaszy jaglanej laughing

Przepis na domowy jabłecznik

Składniki

300 g suchej kaszy jaglanej

około 500 g jabłek startych na grubych oczkach

½ szklanki świeżo wyciśniętego soku z jabłek (opcjonalnie)

Wykonanie

Kaszę jaglaną (surową – nie gotujemy, ewentualnie przelewamy wrzątkiem) mieszamy ze startymi jabłkami. Jeśli jabłka są za suche to dolewamy soku. Masę przekładamy do formy i pieczemy w 180 stopniach około 40 minut.

Jeśli lubicie, to do jabłecznika możecie dodać rodzynki.

Można podać z musem malinowym albo polać miodem lub jogurtem naturalnym z cynamonem.

Smacznego!

Daj znać czy namówiłam Cię na domowy jabłecznik z kaszą jaglaną? Cudowny, pachnący, sycący i szybki w przygotowaniu. Czego chcieć więcej?

Domowe słodycze

Domowe banoffee – pyszny deser dla całej rodziny

Domowe banoffee w słoiku to pyszny, zdrowy i szybki w przygotowaniu deser. Poznaj listę składników, które warto mieć w szafce na “czarną godzinę”. Spróbuj koniecznie – być może stwierdzisz (tak jak ja), że ten prosty deser przebija smakiem niejedno ciasto, które wymaga więcej czasu, umiejętności kulinarnych i pieczenia.

Domowe kule mocy z jagodami

Domowe kule mocy z jagodami to mnóstwo witamin i składników mineralnych! Zobacz pyszne i zdrowe kuleczki, które pokocha cała Twoja rodzina.

Domowe lody dla dzieci ze szpinakiem i czarną porzeczką

Jak zrobić zdrowe i pyszne – domowe lody dla dzieci? Wystarczy wybrać ulubione owoce, dodać jogurt naturalny lub mleczko kokosowe oraz tajny składnik ;), który nada słodkości. Lody ze sklepu nie są najlepszym pomysłem dla małego dziecka. Dlaczego? Zobacz wpis.

Co Lila jadła?

Co Lila jadła? 59 – menu dla dziecka BLW

Z tego wpisu dowiesz się jak zrobić pyszne placki w kształcie misia, dlaczego warto wsypać do zupy odrobinę kurkumy? Jak zamrozić truskawki i do czego wykorzystać? Jakie ciastka posmakowały Lilianie w ostatnim tygodniu? Dlaczego nie warto doprawiać potraw dziecka przez pryzmat swoich preferencji smakowych?

II śniadanie do przedszkola lub na spacer

Co spakować dziecku do przedszkola na drugie śniadanie? Co zabrać ze sobą na spacer lub na wycieczkę? Poznaj przepisy na idealne II śniadanie dla dziecka.

%d bloggers like this: