Domowy jabłecznik

Domowy jabłecznik z kaszą jaglaną to deser, który z pewnością wzmocni Twój organizm. Choć brzmi to dziwnie, bo przecież jesteśmy przyzwyczajeni, że ciasto jest tuczące i zwykle po zjedzeniu kawałka mamy wyrzuty sumienia. Ale nie tym razem! Wszystko za sprawą kaszy jaglanej, która dostarcza wiele substancji odżywczych i właśnie teraz, w okresie jesiennym, powinna jeszcze częściej pojawiać się w naszym menu. Jest idealnym pożywieniem podczas przeziębień dzięki właściwościom antywirusowym. Domowy jabłecznik nie zawiera cukru rafinowanego i niezdrowych tłuszczy. W dodatku jest bez mleka i bez glutenu, a to oznacza, że nadaje się dla najmłodszych alergików. I znowu muszę napisać, że przygotowanie domowego jabłecznika naprawdę nie wymaga wiele czasu – sama pomyśl ile zajmie Ci pomieszanie dwóch składników? Ciasto z takim składem można zjeść i na podwieczorek i na kolację, a nawet na śniadanie! Samo zdrowie – kasza jaglana to królowa kasz, można z niej zrobić wiele domowych smakołyków. Widziałaś już moje inne słodkie propozycje z jej użyciem?

Wiesz co ostatnio odkryłam? Coś zdumiewającego surprised– jest kasza jaglana i KASZA JAGLANA. Niestety różnica w smaku między kaszą jaglaną zwykłą, a tą ekologiczną jest ogromna. Nawet ostatnio widziałam filmik Pani Beaty Pawlikowskiej, która potwierdza różnicę w smaku. Być może dlatego ludzie nie lubią kaszy jaglanej, bo ta zwykła jest wstrętna i smakuje jak mydło? OK – nie przedłużam, zobacz listę składników na szybki domowy jabłecznik laughing

Domowy jabłecznik

Przepis na domowy jabłecznik

Składniki

300 g suchej kaszy jaglanej

około 500 g jabłek startych na grubych oczkach

½ szklanki świeżo wyciśniętego soku z jabłek (opcjonalnie)

Wykonanie

Kaszę jaglaną (surową – nie gotujemy, tylko płuczemy i przelewamy wrzątkiem) mieszamy ze startymi jabłkami. Jeśli jabłka są za suche, to dolewamy trochę soku. Masę przekładamy do formy i pieczemy w 180 stopniach około 40 minut.

Jeśli lubicie, to do jabłecznika możecie dodać rodzynki.

Można też dodać rozgniecionego banana.

Podajemy z musem malinowym albo polewamy miodem lub jogurtem naturalnym z cynamonem.

Smacznego!

Domowy jabłecznik

Domowe słodycze

Żelki dla dzieci – pyszne witaminki

Żelki dla dzieci – pyszne witaminki. Bez sztucznych dodatków i barwników – dzieciaki je pokochają. Poznaj przepis na witaminowe żelki dla malucha.

Co Lila jadła?

Mus dyniowo-jabłkowy dla dzieci

Mus dyniowo-jabłkowy może być dodatkiem do placków, gofrów czy kaszy jaglanej. Ale sam w sobie też jest pysznym deserem! 🙂 Zobacz przepis!

Leczo dla dzieci BLW – sprytne gotowanie

Leczo dla dzieci BLW . Zobacz przepis na najlepsze leczo dla całej rodziny i poznaj ułatwiające organizację w kuchni wskazówki. Pokochaj sprytne gotowanie 🙂

%d bloggers like this: