Domowy murzynek

Domowy murzynek to ciasto, które sama piekłam już w podstawówce! Sentymenciara ze mnie okropna, aż się łezka w oku kręci. Po lekcjach przychodziły do mnie koleżanki i miałyśmy niezłą frajdę, bo pomagał nam Thermomix. Wtedy to było takie „wow” – wystarczyło wrzucić składniki zgodnie ze wskazówkami w książce i włączyć urządzenie. Nam – nastolatkom bardzo to odpowiadało  tongue-out Ten thermomix ma prawie 20 lat i dalej śmiga laughing W dodatku mój tato dopiero teraz (po tylu latach!) się do niego przekonał i korzysta z tej maszyny codziennie! Miksuje warzywa na zupę i fasolę do smalcu. (Zobacz przepis na smalec z fasoli). Ale wracając do domowego murzynka to kilka lat temu dostałam od cioci przepis na kolejną wersję, która różniła się od tej naszej „szkolnej” tym, że ciasto było baaaardzo mokre. W smaku o wiele lepsze od suchego szkolnego murzynka tongue-out Niestety główne składniki to olej, cukier, mąka, mleko i powidła, które podkręcały smak oraz sprawiały, że ciasto było pioruńsko słodkie. Dzisiaj zdradzę Ci genialny przepis na fit murzynka bez dodatku cukru rafinowanego. Same pożywne składniki ❤

Nowa wersja – zdrowsze ciasto

Dobrze już znasz moje podejście do żywienia. Jeśli można coś zrobić dla zdrowia i nie jest to skomplikowane to po prostu to zrobię! Dlatego olej, cukier, mleko, mąkę pszenną zamieniłam na zdrowsze odpowiedniki cool Ciasto, które dzisiaj proponuję jest dla mnie idealne do herbaty (kawy nie piję tongue-out ), szybkie w przygotowaniu, bo wystarczy wrzucić wszystko do blendera smile Nie trzeba oddzielać jajek, korzystać z kilku misek. Szybkie, proste – na pewno każdy sobie poradzi! W dodatku jest pyszne nawet na drugi i trzeci dzień! To co, chyba nie odmówisz?

Domowy murzynek – przepis na banalnie proste ciasto

Składniki

3 banany

jajko

130 ml mleka (u mnie domowe owsiane)

3 łyżki oleju kokosowego

80 g mąki gryczanej

1 łyżeczka sody

2 łyżki dżemu z czarnej porzeczki (100 % owoców bez dodatku cukru)

2 łyżki kakao

Wykonanie

Wszystkie składniki wrzucamy do blendera i miksujemy na gładką masę. Przelewamy do keksówki wyłożonej papierem do pieczenia.

Pieczemy około 50 minut w 180 stopniach.

Smacznego!

Dajcie znać czy skusicie się na domowego murzynka wink

Menu BLW – co Lila jadła?

Zdrowy jadłospis dla dzieci BLW – co Lila jadła? 40

Zdrowy jadłospis dla dzieci BLW – co Lila jadła? 40

Zdrowy jadłospis dla dzieci BLW, a oprócz tego dowiesz się: Jak zrobić niezwykłą jajecznicę? Gdzie dodać jarmuż i co zrobić, żeby nie był twardy i żylasty? Jak zrobić zielony koktajl ze szpinakiem, który nie robi bleee 😉 tylko mniam, mniam? Ile razy w miesiącu robimy rosół? Jaką zachciankę miał mój mąż i co zrobił na obiad? Co Lila wymyśliła na kolację i co sama wrzuciła w sklepie do koszyka?

Przepisy dla dzieci BLW – co Lila jadła? 39

Przepisy dla dzieci BLW – co Lila jadła? 39

BLW to świetna metoda karmienia dzieci, bo nie musisz gotować lub kupować specjalnych obiadków dla swojego bobasa. Wystarczy, że przygotowując posiłek dla całej rodziny wyciągniesz np. warzywa dla dziecka przed przyprawianiem. Z tego wpisu dowiesz się: jakie płatki i z czym ugotować dziecku na śniadanie (nie kupujemy gotowców w sklepie). Jak zrobić pulpeciki dla dziecka BLW? Czy smakowało nam pieczone awokado?

Przepisy dla dzieci BLW – co Lila jadła? 38

Przepisy dla dzieci BLW – co Lila jadła? 38

Przepisy dla dzieci BLW. W tym wpisie dowiesz się -> Jak ozdobić kanapki i dlaczego dopiero od niedawna robimy dekoracje potrawom. Jaki jogurt dla dziecka wybrać. Jaki olej wlałam do zupy pomidorowej. Co tym razem wylądowało na naszej pizzy. Jak zrobić rogaliki a’la 7 days. Jak zrobić szybką kolację.