Domowy murzynek

Domowy murzynek to ciasto, które sama piekłam już w podstawówce! Sentymenciara ze mnie okropna, aż się łezka w oku kręci. Po lekcjach przychodziły do mnie koleżanki i miałyśmy niezłą frajdę, bo pomagał nam Thermomix. Wtedy to było takie „wow” – wystarczyło wrzucić składniki zgodnie ze wskazówkami w książce i włączyć urządzenie. Nam – nastolatkom bardzo to odpowiadało  tongue-out Ten thermomix ma prawie 20 lat i dalej śmiga laughing W dodatku mój tato dopiero teraz (po tylu latach!) się do niego przekonał i korzysta z tej maszyny codziennie! Miksuje warzywa na zupę i fasolę do smalcu. (Zobacz przepis na smalec z fasoli). Ale wracając do domowego murzynka to kilka lat temu dostałam od cioci przepis na kolejną wersję, która różniła się od tej naszej „szkolnej” tym, że ciasto było baaaardzo mokre. W smaku o wiele lepsze od suchego szkolnego murzynka tongue-out Niestety główne składniki to olej, cukier, mąka, mleko i powidła, które podkręcały smak oraz sprawiały, że ciasto było pioruńsko słodkie. Dzisiaj zdradzę Ci genialny przepis na fit murzynka bez dodatku cukru rafinowanego. Same pożywne składniki ❤

Nowa wersja – zdrowsze ciasto

Dobrze już znasz moje podejście do żywienia. Jeśli można coś zrobić dla zdrowia i nie jest to skomplikowane to po prostu to zrobię! Dlatego olej, cukier, mleko, mąkę pszenną zamieniłam na zdrowsze odpowiedniki cool Ciasto, które dzisiaj proponuję jest dla mnie idealne do herbaty (kawy nie piję tongue-out ), szybkie w przygotowaniu, bo wystarczy wrzucić wszystko do blendera smile Nie trzeba oddzielać jajek, korzystać z kilku misek. Szybkie, proste – na pewno każdy sobie poradzi! W dodatku jest pyszne nawet na drugi i trzeci dzień! To co, chyba nie odmówisz?

Domowy murzynek – przepis na banalnie proste ciasto

Składniki

3 banany

jajko

130 ml mleka (u mnie domowe owsiane)

3 łyżki oleju kokosowego

80 g mąki gryczanej

1 łyżeczka sody

2 łyżki dżemu z czarnej porzeczki (100 % owoców bez dodatku cukru)

2 łyżki kakao

Wykonanie

Wszystkie składniki wrzucamy do blendera i miksujemy na gładką masę. Przelewamy do keksówki wyłożonej papierem do pieczenia.

Pieczemy około 50 minut w 180 stopniach.

Smacznego!

Dajcie znać czy skusicie się na domowego murzynka wink

Menu BLW – co Lila jadła?

Co Lila jadła w środę? 37 zdrowe przepisy dla dziecka BLW

Co Lila jadła w środę? 37 zdrowe przepisy dla dziecka BLW

Zdrowe przepisy dla dzieci BLW i całej rodziny. Z tego wpisu dowiesz się: Jak przygotować płatki jaglane. Czym przyprawić mięso dla dziecka. Jaką zupę ugotować dla dziecka. Jak zrobić domowe raffaello czyli zdrowe słodycze dla dziecka. Jak zrobić placki z cukinii i batata (idealne przy BLW). Zobacz nasze menu.

Przepisy dla dzieci BLW – co Lila jadła? 36

Przepisy dla dzieci BLW – co Lila jadła? 36

Zdrowe przepisy BLW i odpowiedzi na pytania: Jakie tym razem płatki Lila jadła na śniadanie. Jak zrobić marchewkową papkę. Jaką rybę mieliśmy na obiad. Jak zrobić domowe monte – zdrowy deser dla dziecka. Z czego zrobić gwiazdki na kanapki?

Przepisy dla dzieci BLW – Co Lila jadła w środę? 35

Przepisy dla dzieci BLW – Co Lila jadła w środę? 35

Zdrowe przepisy dla dzieci BLW. Z tego wpisu dowiesz się: Jak zrobić pyszny omlet dla dziecka BLW. Jaką zupę ugotowaliśmy tym razem. Jak zrobić tradycyjny obiad w zdrowszej wersji. Co zrobić dziecku na kolację BLW.