Gołąbki bez zawijania BLW

Gołąbki bez zawijania  – kto nie lubi zawijać tradycyjnych gołąbków, będzie zadowolony. Ta wersja jest lepsza dla malucha BLW, bo kapusta jest w środku, więc nie trzeba się z nią męczyć lub usuwać z talerza. 

Gołąbki bez zawijania BLW

Przepis na gołąbki bez zawijania BLW

gołąbki bez zawijania

Gołąbki bez zawijania BLW

Składniki
 

  • 500 g mięsa mielonego
  • 100 g ryżu
  • ½ małej główki kapusty
  • 1 cebula
  • 2 małe jajka
  • ½ łyżeczki pieprzu
  • masło klarowane / oliwa (do smażenia cebuli)

Sos:

  • 500 ml przecieru pomidorowego
  • 1 łyżka bazylii
  • 1 łyżka oregano
  • około 200 ml wody (lub bulionu)

Wykonanie

  • Ryż gotujemy w wodzie około 10 minut (powinien być trochę twardy).
  • Cebulę kroimy w kostkę i szklimy na oliwie (lub maśle klarowanym).
  • Kapustę szatkujemy drobno lub miksujemy w robocie kuchennym.
  • Kapustę wrzucamy do wrzątku i gotujemy kilka minut.
  • Mięso mieszamy z cebulą, dodajemy ryż, kapustę, wbijamy jajka, przyprawiamy pieprzem.
  • Następnie formujemy podłużne kotlety i układamy je w naczyniu żaroodpornym.
  • Składniki na sos mieszamy w misce i polewamy gołąbki.
  • Całość pieczemy w 180 stopniach około 60 minut.

Wskazówki

Rodzice mogą przyprawić solą na swoim talerzu.
Gołąbki bez zawijania BLW

Gotuj zdrowo i wychowaj Małego Smakosza

Przepisy dla dzieci-Co Lila jadła? 77

Przepisy dla dzieci-Co Lila jadła? 77

Przepisy dla dzieci  i całej rodzinyChcesz, żeby Twoje dziecko rosło zdrowo i silne? Zdrowe odżywianie to podstawa. W serii "Co Lila jadła" znajdziesz mnóstwo pomysłów na to, jak urozmaicić dietę Twojego dziecka i dostarczyć mu wszystkich niezbędnych składników...