Jesienne menu BLW
Nowym czytelnikom przypomnę wiek Liliany – 4 lata. Jeśli jesteś po raz pierwszy, przed przeczytaniem tego wpisu, proszę zapoznaj się z postem „Żywienie dziecka – kształtujemy dobre nawyki żywieniowe”, który wprowadzi Cię do tej cotygodniowej serii.
Pamiętaj, że to nie jest zestawienie posiłków z jednego dnia lecz z całego tygodnia. Wybrałam kilka przykładowych dań – być może dzięki temu Twoje menu wzbogaci się o nowe pomysły na śniadanie, obiad czy kolację. Oczywiście wiem, że dla niektórych to menu będzie doskonałe, a dla niektórych niekoniecznie. Mam nadzieję, że będziesz w tej pierwszej grupie czytelników!
Nie chodzi o to, aby w 100% skopiować wszystkie posiłki, bo każdy z nas ma inne potrzeby, styl życia itd. Ale inspiruj się i zmieniaj menu pod siebie. Zobacz propozycje, które możesz wykorzystać w swojej kuchni.
Podstawowe założenia
Zupy gotujemy na wywarze jarzynowym.
Jemy trzy glówne posiłki i dwa mniejsze (II śniadanie i podwieczorek).
Co Lila jadła? 56
Menu tydzień 56
Kasza jaglana z musem jabłkowo-dyniowym. Kaszę miałam ugotowaną dzień wcześniej więc rano wystarczyło wyciągnąć z lodówki i podgrzać z musem Pyszne i bardzo syte śniadanie – idealne przed przedszkolem.
Drugie śniadanie do przedszkola: domowy murzynek i banany. To pyszne, czekoladowe ciasto (nie tylko) dla dzieci – bez cukru rafinowanego.
Miks warzyw i przypraw, a efektem jest kremowa zupa marchewkowo-ziemniaczana. Idealna na chłodniejsze dni, by rozgrzać malucha i dodać energii na resztę dnia.
Przepis na krem marchewkowo – ziemniaczany
Składniki
3 marchewki
1 pietruszka (korzeń)
kawałek selera
1 cebula
2 ząbki czosnku
natka pietruszki
pieprz, kurkuma
masło klarowane
Wykonanie
Na maśle klarowanym szklimy cebulę i dodajemy czosnek. Marchewki, pietruszkę, seler myjemy, obieramy i kroimy w kostkę / kółka. Tak przygotowane warzywa wrzucamy do garnka z cebulą. Ziemniaki obieramy, myjemy i kroimy w kostkę – wrzucamy do garnka. Całość przyprawiamy, dodajemy natkę pietruszki i zalewamy wodą. Gotujemy około 25 minut (do miękkości warzyw). Po ugotowaniu zupę miksujemy na krem.
Smacznego!
Budyń z dynia? może brzmi dziwnie, ale jest naprawdę pyszny. Jeśli jeszcze nie widziałaś, to zerknij na domowe ciasteczka z dynią (bez pieczenia). Budyń z dyni to prawdziwe kulinarne show, a domowe ciasteczka z dynią to czysta magia w kilku kęsach. W kilka chwil wyczarujesz pożywny deser. Budyń czy ciasteczka – co wybierasz?
Przepis na domowy budyń z dynią
Składniki
200 ml mleka (u nas mleko owsiane albo napój owsiany – jak kto woli)
100 g puree z dyni
1 płaska łyżka mąki ziemniaczanej
coś do osłodzenia: cukier kokosowy, syrop klonowy, ksylitol
Wykonanie
Do garnka wlewamy 150 ml mleka, puree z dyni i dosładzamy do smaku. W małej misce mieszamy pozostałe mleko z mąką ziemniaczaną i wlewamy do garnka. Gotujemy kilka minut ciągle mieszając. Smacznego!
(Budyń posypałam cukrem kokosowym i pyłkiem pszczelim).
Smacznego!
Codziennie zastanawiasz się, co ugotować dla dziecka, żeby było zdrowo, smacznie i bez narzekania? Masz dość monotonii w kuchni, ale brakuje Ci pomysłów? A może chcesz, żeby Twoje dziecko jadło więcej warzyw, ale nie wiesz, jak je podać w atrakcyjny sposób?
Właśnie po to stworzyłam moje ebooki – praktyczne przewodniki po zdrowym gotowaniu dla dzieci, pełne prostych, smacznych i wartościowych przepisów.