Jesienne menu BLW

Co Lila jadła? 56 tydzień inspiracji na śniadanie, obiad i kolację. Zobacz koniecznie! Mam dla Ciebie kolejne zestawienie posiłków z ostatniego tygodnia. Mam nadzieję, że uda mi się kogoś zainspirować. A jeśli wybierzesz coś z mojego menu, to pochwal się w komentarzu.

Nowym czytelnikom przypomnę wiek Liliany –  4 lata. Jeśli jesteś po raz pierwszy, przed przeczytaniem tego wpisu, proszę zapoznaj się z postem „Żywienie dziecka – kształtujemy dobre nawyki żywieniowe”, który wprowadzi Cię do tej cotygodniowej serii.

Pamiętaj, że to nie jest zestawienie posiłków z jednego dnia lecz z całego tygodnia. Wybrałam kilka przykładowych dań – być może dzięki temu Twoje menu wzbogaci się o nowe pomysły na śniadanie, obiad czy kolację. Oczywiście wiem, że dla niektórych to menu będzie doskonałe, a dla niektórych niekoniecznie. Mam nadzieję, że będziesz w tej pierwszej grupie czytelników!

Nie chodzi o to, aby w 100% skopiować wszystkie posiłki, bo każdy z nas ma inne potrzeby, styl życia itd. Ale inspiruj się i zmieniaj menu pod siebie. Zobacz propozycje, które możesz wykorzystać w swojej kuchni.

Z tego wpisu dowiesz się:
$
Z jakim musem możesz przygotować kaszę jaglaną na śniadanie?
$
Jakie ciasto spakowałam Lilce na drugie śniadanie do przedszkola?
$
Co wrzucałam do mięsa mielonego, aby za każdym razem kulki mięsne smakowały inaczej?
$
Jak zrobić budyń z dyni?

Podstawowe założenia

Staramy się jeść jak najwięcej warzyw i owoców.

Zupy gotujemy na wywarze jarzynowym.

Jemy trzy glówne posiłki i dwa mniejsze (II śniadanie i podwieczorek).

Co Lila jadła? 56

Menu tydzień 56

To będzie wyjątkowe zestawienie w kolorach jesieni laughing Oczywiście nie mogło zabraknąć dyni i kaszy jaglanej. Ostatnio dynię wrzucam wszędzie tam, gdzie się tylko da. Warto korzystać z sezonowych warzyw i owoców – dynia na przykład zawiera bardzo dużo witaminy A, bogata jest w witaminę C oraz wzmacnia nasz układ odpornościowy. Niestety ta piękna, złota jesień to też czas, w którym dzieci są narażone na przeziębienia lub osłabienie odporności. W tym jednym wpisie odkryjesz trzy pomysły na wykorzystanie leczniczej dyni wink

Śniadanie

8:00

Kasza jaglana z musem jabłkowo-dyniowym. Kaszę miałam ugotowaną dzień wcześniej więc rano wystarczyło wyciągnąć z lodówki i podgrzać z musem laughing Pyszne i bardzo syte śniadanie – idealne przed przedszkolem. 

II śniadanie

10:00

Drugie śniadanie do przedszkola: domowy murzynek i banany. To pyszne, czekoladowe ciasto (nie tylko) dla dzieci – bez cukru rafinowanego.

Zupa

13:00

Miks warzyw i przypraw, a efektem jest kremowa zupa marchewkowo-ziemniaczana. Idealna na chłodniejsze dni, by rozgrzać malucha i dodać energii na resztę dnia.

Przepis na krem marchewkowo – ziemniaczany

Składniki

3 marchewki

1 pietruszka (korzeń)

kawałek selera

1 cebula

2 ząbki czosnku

natka pietruszki

pieprz, kurkuma

masło klarowane

Wykonanie

Na maśle klarowanym szklimy cebulę i dodajemy czosnek. Marchewki, pietruszkę, seler myjemy, obieramy i kroimy w kostkę / kółka. Tak przygotowane warzywa wrzucamy do garnka z cebulą. Ziemniaki obieramy, myjemy i kroimy w kostkę – wrzucamy do garnka. Całość przyprawiamy, dodajemy natkę pietruszki i zalewamy wodą. Gotujemy około 25 minut (do miękkości warzyw). Po ugotowaniu zupę miksujemy na krem.

Smacznego!

II danie

16:00

Ziemniaki, ogórek i pulpeciki z indyka gotowane na parze. W końcu przygotowałam coś na varomie Thermomixa. Sos pomidorowy zrobiłam według przepisu książki „Radość gotowania”. Jak Lila była młodsza to pulpeciki gotowałam na wodzie. Pamiętam, że bardzo lubiła takie mięsne kuleczki, dawałam do nich marchewkę, czasami paprykę, siemię lniane, otręby i dzięki temu za każdym razem były inne w smaku.

Podwieczorek

17:30

Budyń z dynia? może brzmi dziwnie, ale jest naprawdę pyszny. Jeśli jeszcze nie widziałaś, to zerknij na domowe ciasteczka z dynią (bez pieczenia). Budyń z dyni to prawdziwe kulinarne show, a domowe ciasteczka z dynią to czysta magia w kilku kęsach. W kilka chwil wyczarujesz pożywny deser. Budyń czy ciasteczka – co wybierasz? laughing

Przepis na domowy budyń z dynią

Składniki

200 ml mleka (u nas mleko owsiane albo napój owsiany – jak kto woli)
100 g puree z dyni
1 płaska łyżka mąki ziemniaczanej
coś do osłodzenia: cukier kokosowy, syrop klonowy, ksylitol

Wykonanie

Do garnka wlewamy 150 ml mleka, puree z dyni i dosładzamy do smaku. W małej misce mieszamy pozostałe mleko z mąką ziemniaczaną i wlewamy do garnka. Gotujemy kilka minut ciągle mieszając. Smacznego!
(Budyń posypałam cukrem kokosowym i pyłkiem pszczelim).

Smacznego!

Kolacja

19:30

Muffinki jajeczne z cukinią, marchewką i serem. Ohhh, ostatnio naprawdę już nie mam pomysłu na kolacje. Te babeczki to kolejny eksperyment – marchewkę, cukinię i ser starłam na grubych oczkach, wrzuciłam do foremek i zalałam jajkami. Muffinki smakowały mi jak …. sernik laughing
Co Lila jadła? 56 tydzień za nami! laughing Ciekawe czy skusisz się na budyń z dynią? Będę wdzięczna, jak podrzucisz mi jakieś pomysły na kolację.

Codziennie zastanawiasz się, co ugotować dla dziecka, żeby było zdrowo, smacznie i bez narzekania? Masz dość monotonii w kuchni, ale brakuje Ci pomysłów? A może chcesz, żeby Twoje dziecko jadło więcej warzyw, ale nie wiesz, jak je podać w atrakcyjny sposób?

Właśnie po to stworzyłam moje ebooki – praktyczne przewodniki po zdrowym gotowaniu dla dzieci, pełne prostych, smacznych i wartościowych przepisów.

Nie musisz być mistrzem kuchni ani spędzać godzin przy garnkach, żeby Twoje dziecko jadło zdrowo. Wystarczy, że sięgniesz po sprawdzone przepisy, które polubią nawet największe niejadki. Kliknij, wybierz ebook i gotuj zdrowo – bez stresu, bez tracenia czasu, za to z radością i pewnością, że dajesz dziecku to, co najlepsze!
książki i ebooki LADYOCHMISTRZYNI