Krem czekoladowy z dyni – dyniotella
Krem czekoladowy z dyni, to kolejna zdrowsza alternatywa dla znanego smarowidła pełnego cukru. I to uczucie, kiedy nakładasz dziecku na chleb pyszny CZEKOLADOWY krem, z myślą, że głównym składnikiem jest dynia Magia! Przepis na ten krem z dyni powstał przypadkiem. Być może, wydaje się dziwny, ale zostało mi sporo puree po upieczeniu, w dodatku banan powoli umierał
(ciemniejsze banany są słodsze i świetnie sprawdzają się do lodów, koktajli itp.) – czułam, że jak dodam kakao, to Lilka będzie zachwycona tym połączeniem. I faktycznie, trafiłam! Dyniotella jest przepyszna i warto odłożyć odrobinę puree, aby zrobić zdrowy krem czekoladowy dla dzieci.
Zobacz też przepis na krem czekoladowy z batata.
Przepis na krem czekoladowy z dyni
Krem czekoladowy z dyni
Składniki
- 1 szklanka puree z dyni
- 1 banan
- kilka daktyli
- 1 łyżka kakao (gorzki proszek, bez dodatku cukru)
Wykonanie
- Daktyle moczymy 10 minut w gorącej wodzie.
- Wszystkie składniki miksujemy do uzyskania gładkiej masy w misie blendera.
- Podajemy z plackami, naleśnikami lub pieczywem.
Wskazówki
Puree z dyni, to po prostu upieczona i zmiksowana dynia.
Dyniotella jest świetna do naleśników, placków lub jako smarowidło do chleba.