Menu dla dzieci BLW
Zapraszam na kolejny wpis z inspiracjami na dania dla dzieci. Możesz znowu zobaczyć „Co Lila jadła”. Przed Tobą kolejny post z tej serii, a moje dzisiejsze propozycje to zbiór posiłków z całego tygodnia. Lila ma 8 lat i jest Małym Smakoszem. Wszystkie posiłki, które jej gotuję zawsze znikają z talerza – często prosi o dokładkę. Osoby, które są dłużej związane z blogiem, dobrze wiedzą, że nie da się „przypadkiem” pominąć u nas jakiegoś posiłku – Lila upomni się o zupę czy kolację
Mała Mistrzyni jedzenia – LILA
I to jest właśnie fenomen tego bloga – dziecko, które od początku jadło wszystko, nie miałyśmy żadnych kryzysów żywieniowych. Dlatego powstało TO miejsce, aby pokazać dania i podzielić się z Tobą strategią żywienia
Nie chodzi o to, aby w 100% skopiować wszystkie posiłki, bo każdy z nas ma inne potrzeby, styl życia itd. Ale inspiruj się i zmieniaj menu pod siebie. Zobacz propozycje, które możesz wykorzystać w swojej kuchni.
Z wpisu „Co Lila jadła” 70 dowiesz się:
Jak zrobić czekoladową owsiankę?
Jakie ciasteczka Lila jadła na deser?
Czy istnieją paluszki rybne z dobrym składem?
Podstawowe założenia
Zupy gotujemy na wywarze jarzynowym.
Jemy 3 główne posiłki (zupa i II danie w odstępie czasowym) i 2 mniejsze (drugie śniadanie i podwieczorek).
Co Lila jadła? 70
Przepisy dla dzieci BLW
Czekoladowa owsianka to u nas od zawsze śniadanie pewniak. U nas tym razem z kaki, ale tak naprawdę możesz ją podać z dowolnymi owocami. Banan, jabłko, gruszka, maliny (mrożone również) idealnie pasują do tej owsianki. Zobacz przepis na czekoladową owsiankę dla Małego Smakosza.
Jeśli śniadanie było na słodko, to II śniadanie jest wytrawne. Tym razem były warzywa z hummusem.
Barszcz czerwony. Przepisy na nasze ulubione zupy znajdziesz w książce „Gotuj zdrowo i wychowaj Małego Smakosza – BLW dla całej rodziny”.
Ziemniaki, surówka z kapusty pekińskiej (nasza ulubiona ostatnio) i paluszki rybne.
Wybierając paluszki rybne – czytaj skład. W sklepie możesz znaleźć naprawdę dobre paluszki. Warto mieć taką mrożonkę, bo ratuje życie w sytuacji kryzysowej.
Skład paluszków rybnych:
- filety z ryb białych (65%) (A – mintaj, D – morszczuk; patrz nadruk z boku kartonika)
- panierka sypka (15%) (mąka pszenna, drożdże, sól, papryka mielona, kurkuma) (sól – bez substancji przeciwzbrylających)
- mąka pszenna.
Dla młodszych dzieci, paluszki rybne najlepiej upiec w piekarniku.
Domowe pieguski to pyszne i wartościowe ciasteczka. Możesz je spakować do lunchboxa i zabrać na spacer czy do pracy. Lila jadła z mrożonymi owocami leśnymi. Przepis na pożywne ciastka dla całej rodziny znajdziesz w książce „DOMOWE SŁODYCZE”.
Pierogi ruskie oraz z kaszą gryczaną i twarogiem. Oprócz pierogów była też surówka z marchewki i pomidorki koktajlowe.

Zdrowe przepisy dla dzieci – co Lila jadła? 52
W tym wpisie przekonasz się, że nie warto kupować kaszek o smaku owocowym (moja domowa wersja wygląda smakowicie i zawiera mnóstwo owoców). Dowiesz się czy posmakowała Lilce papaja i do czego można wykorzystać pestki. Podam Ci przepis na chłodnik dla dzieci. Dowiesz się jak zrobić pyszną tortillę w 5 minut (wersja dla leniwych). Z jakiego warzywa zrobiłam lody i czy wyszedł mój eksperyment. Co podać dziecku na kolację ( i obiecuję – nie będą to kanapki).
Co Lila jadła? 51 – co ugotować dziecku BLW
W tym wpisie udowodnię Ci, że warto dać dziecku wybór, a nie wciskać na siłę pietruszkę czy szczypiorek. Bo przecież bobas lubi wybór. Każdy bobas 🙂 – wtedy chętniej wcina jedzenie. Dowiesz się jak zrobić Myszkę Miki z arbuza, jaką zupę Lila jadła u dziadka, jak zrobić makaron tagliatelle ze szpinakiem, jak zrobić domowego murzynka bez cukru rafinowanego oraz co podać dziecku na kolację, gdy nie ma ani ochoty, ani pomysłu na przygotowanie czegoś specjalnego. Zdrowe przepisy dla dzieci – BLW 🙂
Zdrowe przepisy dla dzieci BLW – co Lila jadła? 50
Jakie płatki możesz kupić i ugotować dziecku zamiast gotowych kaszek. Jak zrobić zdrowy i pyszny makaron dla dziecka BLW (bez dodatku cukru). Jaki podwieczorek zrobił mój mąż – Twój też sobie z tym poradzi 😉 Z czego składa się nasz wegański pasztet?