Menu dla dzieci BLW

Co Lila jadła na śniadanie, obiad i kolację? Zobacz koniecznie nasze menu. Zapraszam na kolejne zestawienie posiłków z ostatniego tygodnia. Mam nadzieję, że uda mi się Ciebie zainspirować. Lila ma 3 lata i 8 miesięcy – jest małym smakoszem. Uwielbia chrupać warzywa, wcinać owoce i pić wodę. Nieprawdopodobne? Nasza droga do zdrowego stylu życia była ciężka, ale teraz zbieram plony tego, co zasiałam w malutkim dziecku. Dlatego nigdy nie polecam drogi na skróty laughing Często trzeba robić na przekór – po swojemu, a nie dlatego bo „wszyscy tak robią”.

Jeśli jesteś po raz pierwszy, przed przeczytaniem tego wpisu, proszę zapoznaj się z postem Żywienie dziecka – kształtujemy dobre nawyki, który wprowadzi Cię do tej cotygodniowej serii.

Pamiętaj, że to nie jest zestawienie posiłków z jednego dnia lecz z całego tygodnia. Wybrałam kilka przykładowych dań – być może dzięki temu Twoje menu wzbogaci się o kilka nowych pomysłów na śniadanie, obiad czy kolację.

Oczywiście wiem, że dla niektórych to menu będzie doskonałe, a dla niektórych niekoniecznie. Mam nadzieję, że będziesz w tej pierwszej grupie czytelników! Z tego wpisu dowiesz się:

$
Jak zrobić czekoladowe placuszki – idealne na BLW?
$
Jak zrobić pkotlety rybne, które zachwycą smakiem dziecko i dorosłych. Przepis polecany dla dzieci BLW?
$
Jakie ciasto okazało się hitem ostatniego tygodnia. Będziesz zaskoczona jednym składnikiem i tym, że jest pyszne BEZ dodatku cukru rafinowanego?
$
Jak zrobić cukinię faszerowaną kaszą jaglaną?

Co Lila jadła? 47 tydzień

kulinarne inspiracje dla całej rodziny

Śniadanie

8:00

Tym razem placki bananowe z kakao, bo mam wrażenie, że co chwilę jemy owsiankę. Na szczęście zbliża się sezon truskawkowy, więc owsianka nabierze innego smaku. Dodałam kakao, bo Lilce zamarzyły się czekoladowe placuszki.

II śniadanie

10:00

Sok z jabłka, marchewki i natki pietruszki. Lila pije sok rozcieńczony wodą. Oprócz soku Lila zjadła warzywa pokrojone w słupki: papryk, ogórka i marchewkę.

Zupa

13:00

Zupa ze szpinakiem i makaronem. Ugotowana na wywarze jarzynowym (bez mięsa). Czasami dodaję rybę, a zamiast makaronu ziemniaki. Możliwości na zupę ze szpinakiem jest wiele. Zobacz też 10 pomysłów na szpinak.

II danie

16:00

Kotlety rybne, fasolka szparagowa i ciecierzyca, która trafiła na talerz przypadkowo, bo w planach był hummus na następny dzień, więc ugotowane kulki ciecierzycy czekały na zmiksowanie. Kotlety rybne bardzo nam smakowały, robiłam je pierwszy raz. Chciałam jakoś urozmaicić podanie ryby i na pewno będę robić takie kotlety częściej! Fasolka szparagowa uwielbiam ją za to, że zawsze czeka w zamrażarce i ugotowanie jej zajmuje 10 minut! Lila zjadła całą fasolę i ciecierzycę. Kotleta trochę poskubała, w końcu jednego zjadła, a drugiego zostawiła „na później” 

Przepis na kotleciki rybne dla dzieci BLW

Składniki:
ugotowane ziemniaki
ryba ( u mnie dorsz)
natka pietruszki / koperek
jajko
przyprawy
Wykonanie:
Rybę przyprawiamy i gotujemy na parze lub w wodzie. Ziemniaki rozgniatamy widelcem, przyprawiamy pieprzem, solą kłodawską i ulubionymi ziołami. Do miski z ziemniakami dodajemy rybę, jajko i pietruszkę lub koperek. Niestety nie miałam koperku, dlatego dodałam pietruszkę. Ale koperek bardziej mi pasuje do ryby. Całość mieszamy i formujemy kotleciki. Pieczemy w piekarniku lub smażymy na patelni z odrobiną masła klarowanego.

Podwieczorek

17:30

Domowe brownie z czerwoną fasolą. Ciasto HIT ostatniego tygodnia. Liliana uwielbia i zawsze zje najwięcej. Naprawdę warto zrobić i najlepiej nie wspominać nic o składnikach – czekać na reakcję i zobaczyć czy domownicy domyślą się co tak naprawdę jedzą na deser.

Kolacja

19:30

Cukinia zapiekana, faszerowana kaszą jaglaną i pomidorami. To są zdecydowanie moje smaki! Farsz można zrobić na kilka sposobów. Już kiedyś pojawiła się na blogu wersja z mięsem. Osobiście wolę cukinię z kaszą jaglaną.

Przepis na cukinię faszerowaną

Składniki:
cukinia
pomidory w puszce lub świeże
ugotowana kasza jaglana
przyprawy
cebula
Wykonanie:
Cukinie przekrawamy na pół, łyżką wydrążamy środek, nasiona wyrzucamy, a miąższ kroimy na małe kawałki. Łódki z cukinii przyprawiamy, skrapiamy oliwą i zapiekamy 10 minut w 180 stopniach. Na maśle klarowanym dusimy cebulę, wrzucamy cukinię i po około 15 minutach pomidory w puszce. Na koniec dodajemy ugotowaną kaszę, przyprawiamy, mieszamy wszystko i nakładamy na łódki z cukinii. Całość pieczemy w 180 stopniach około 15 minut.
Smacznego!