Pączki dla dzieci
Pyszne, mięciutkie, lekkie jak chmurka czyli pączki idealne dla dzieci, pieczone w piekarniku. A może to tylko bułeczki? Prawdziwy pączek na tłuszczu jest smażony, ale nie każdemu służy i nie każdy takiego tłuściocha zjeść może. U nas w domu, już kolejny rok zajadamy się pączkami z piekarnika. Poznaj przepis na najlepsze pączki dla dzieci.
Oprócz tych pączków, możesz też zrobić domowe pączki z twarogiem lub bułeczki w kształcie serca.
Przepis na pączki dla dzieci
Pączki z piekarnika
Składniki
- 150 ml mleka
- około 350 g mąki + do podsypania
- 30 g drożdży
- 3 żółtka
- 100 g miękkiego masła (płynnego)
- 30-40 g cukru kokosowego
- dżem 100% owoców bez dodatku cukru (smak dowolny, ulubiony)
- 1 łyżka pasty kokosowej (rozpuszczonej)
- 2 łyżki płatków migdałowych (opcjonalnie, do ozdoby)
Wykonanie
- Mleko podgrzewamy w małym garnku, dodajemy drożdże, łyżkę cukru i łyżkę mąki. Odstawiamy na 10 minut.
- Do miski (lub do robota kuchennego) przesiewamy mąkę, dodajemy cukier kokosowy, miękkie masło (może być płynne) i żółtka. Następnie wlewamy przygotowany wcześniej rozczyn. Całość wyrabiamy ręcznie lub za pomocą robota kuchennego.
- Ciasto będzie klejące, ale nie dosypuj zbyt wiele mąki. Odstaw je na około godzinę – przykryj ściereczką.
- Wyrośnięte ciasto przekładamy na blat podsypany mąką i za pomocą wałka formujemy placek o grubości około 1 cm.
- Szklanką wycinamy kółka i rozpłaszczamy je w dłoni. Na każde kółko nakładamy porcję (płaska łyżeczka) dżemu, składamy na pół i formujemy kulkę.
- Gotowe pączki układamy na blaszce wyłożonej papierem i odstawiamy do wyrośnięcia na około 30 minut.
- Pączki smarujemy roztrzepanym jajkiem lub mlekiem za pomocą pędzelka.
- Pieczemy w 180 stopniach około 25 minut.
Wskazówki
Pączki można zrobić z mąką orkiszową i dodać np. 100 g pszennej i 250 g orkiszowej (u mnie typ 630).
Mleko można zamienić na napój roślinny np. owsiany.
Mleko można zamienić na napój roślinny np. owsiany.