Pieczonki – danie jednogarnkowe
Pieczonki to wyśmienite danie jednogarnkowe, oryginalnie przygotowywane w żeliwnym garnku, na ognisku. Niestety nie zawsze mamy taką możliwość, dlatego zazwyczaj robimy je w domu – w garnku lub w brytfannie. Sposób przygotowania jest bardzo prosty, a ilość składników zależy od wielkości garnka.
Pieczonki - danie jednogarnkowe
Składniki
- 6-7 ziemniaków
- 2-3 buraki
- 2 cebule
- kawałek boczku (lub kilka łyżek oleju)
- ¼ łyżeczki pieprzu
- sól (dla dorosłych)
Wykonanie
- Warzywa obieramy i myjemy. Ziemniaki i buraki kroimy w grubą kostkę lub na plastry, a cebulę w piórka. Boczek kroimy w cienkie plastry. W garnku układamy warstwami: boczek, ziemniaki, cebulę, buraki itd. Ziemniaki przyprawiamy pieprzem. Całość przykrywamy przykrywką i dusimy 10 minut na średnim ogniu, a następnie około 40 na małym. Pieczonki możesz również upiec w piekarniku w naczyniu żaroodpornym.
Wskazówki
Ilość składników zależy od wielkości garnka.
Zamiast boczku możesz każdą warstwę polać łyżką oleju.
Dania dla dzieci – Co Lila jadła? 71
Zobacz przepisy dla Małego Smakosza i całej rodziny.
Menu BLW dla dzieci – Co Lila jadła? 70
Zobacz menu dla Małego Smakosza i całej rodziny.
Menu dla dzieci BLW – co Lila jadła? 69
Gotuj zdrowo i wychowaj Małego Smakosza. Sprawdź pomysły na posiłki.