Pierogi z jagodami dla dzieci BLW

Pierogi z jagodami to smak lata. Ale jeśli masz mrożone owoce, to możesz je zrobić kiedy tylko chcesz. Ja nie lubię lepić pierogów i przez to robię je bardzo rzadko. Najczęściej wybieram pierogi z zieloną soczewicą, a te z owocami robię “przy okazji” laughing I tak też było tym razem. Podałam je z jagodowym sosem. Zobacz przepis na pyszne pierogi z jagodami dla dzieci BLW. Oj, będzie w kuchni fioletowo laughing
pierogi z jagodami

Przepis na pierogi z jagodami

Składniki:

Ciasto na pierogi:

500 g mąki

2 łyżki oleju

280 ml ciepłej wody

szczypta soli

Farsz:

świeże lub mrożone jagody

Wykonanie:

 

 

Mąkę mieszamy z wodą, olejem i solą. Ciasto wyrabiamy ręcznie lub za pomocą robota kuchennego. Dzielimy na części i rozwałkowujemy, wycinamy kółka, nakładamy owoce i zlepiamy brzegi tworząc pierogi – technika dowolna – jak kto potrafi laughing

Gotowe pierogi z jagodami wrzucamy do gotującej się wody i gotujemy około 4 minut po wypłynięciu.

Podajemy z jogurtem naturalnym lub jagodowym.

Smacznego!

N

Zdrowiej, bo...

do jagód nie dosypujemy cukru rafinowanego.
N

Wskazówki

Podziel ciasto na kilka części i przykryj folią, aby nie obsychało.

Mrożone jagody wyciągnij tuż przed lepieniem.

Sos jagodowy – wymieszaj jogurt naturalny z jagodami.

Pierogi z jagodami możesz polać syropem klonowym lub daktylowym.

pierogi z jagodami

Zobacz także przepis na jagodowe kluski leniwe.

jagodowe kluski leniwe
Zobacz także przepis na pierogi z zieloną soczewicą. 
pierogi z soczewicą
menu planer

%d bloggers like this: