Pierogi z zieloną soczewicą

Pierogi z zieloną soczewicą to nasze odkrycie w 2016 roku. Gdzieś w postach “co Lila jadła” można znaleźć je jako propozycje na obiad. Przepisu nie było, dlatego stworzyłam ten post, bo według mnie pierogi z zieloną soczewicą są lepsze od ruskich! No taka prawda tongue-out Skusiłam się na samodzielne lepienie pierogów w czasie kwarantanny. W domu rodzinnym byłam “ekspertką od farszu”. Nigdy nie lepiłam pierogów. Nie lubię tego. Pierogi jemy jak je dostaniemy, ale żeby tak samemu robić od a do z to NIEEEEE. W tym czasie wolę zrobić 5 innych obiadów tongue-outlaughing

Lilunia pocieszyła mnie, że przecież ona jest ekspertką od ciasta, ja od farszu i jakoś damy radę cool

Podsumowując -> 3 godziny lepienia – 5 minut jedzenia, no ale warto było, bo to najlepsze pierogi na świecie.

Kto mnie obserwuje i widział moje powolne lepienie w relacjach? Nawet z Jolą się zgadałyśmy i przepis na ciasto mam od niej (tylko proporcje zmieniłam). Zobacz przepis na pierogi z zieloną soczewicą.

pierogi z zieloną soczewicą

Przepis na pierogi z zieloną soczewicą

Składniki:

Ciasto na pierogi:

500 g mąki

2 łyżki oleju

280 ml ciepłej wody

szczypta soli

Farsz:

1 szklanka zielonej soczewicy

2 cebule

pieprz

masło klarowane

Wykonanie:

Farsz:

Soczewicę gotujemy według wskazówek na opakowaniu. Cebule obieramy i kroimy w kostkę – dusimy na maśle klarowanym. Następnie przyprawiamy pieprzem. Do ugotowanej soczewicy dodajemy cebule (pół porcji – reszta przyda się do okraszenia pierogów) i przyprawiamy pieprzem. Całość mieszamy.

Ciasto:

Mąkę mieszamy z wodą, olejem i solą. Ciasto wyrabiamy ręcznie lub za pomocą robota kuchennego. Dzielimy na części i rozwałkowujemy, wycinamy kółka, nakładamy farsz i zlepiamy brzegi tworząc pierogi – technika dowolna – jak kto potrafi laughing 

Gotowe pierogi z soczewicą wrzucamy do gotującej się wody i gotujemy około 4 minut po wypłynięciu.

Podajemy z cebulką.

Smacznego!

N

Zdrowiej, bo...

zielona soczewica to bogate źródło białka i żelaza.
N

Wskazówki

Podziel ciasto na kilka części i przykryj folią, aby nie obsychało.
pierogi z zieloną soczewicą
pierogi z zieloną soczewicą
pierogi z zieloną soczewicą
Cierpisz na brak czasu? Nie lubisz gotować? A może brakuje Ci już pomysłów? Już niedługo udowodnię, że gotowanie może być proste, przyjemne i sprytne! Poznasz 60 najlepszych przepisów wraz ze wskazówkami, które pomogą i ułatwią Ci planowanie i całą organizacje w kuchni.

Zapisz się na listę osób zainteresowanych.

%d bloggers like this: