Śliwki pod owsianą kruszonką

Śliwki pod owsianą kruszonką to bardzo prosty deser, który nie wymaga magicznych składników. Wystarczą śliwki lub inne owoce – możesz wykorzystać brzoskwinie, jabłka lub porzeczki.  Owoce smakują na ciepło jak i na zimno. Całość możesz podać z jogurtem naturalnym lub z lodami.

domowa czekośliwka

Przepis na śliwki pod owsianą kruszonką

Składniki

około 1 kg śliwek (ilość zależy od wielkości naczynia)

3/4 szklanki płatków owsianych górskich

2 łyżki masła

kilka daktyli (opcjonalnie)

wiórki kokosowe (2 łyżki)

garść orzechów (opcjonalnie)

Wykonanie

Śliwki myjemy, przekrawamy na pół i wyciągamy pestki. Przekładamy do naczynia żaroodpornego (wcześniej smarujemy naczynie masłem). Płatki owsiane miksujemy w blenderze z masłem, wiórkami, orzechami i namoczonymi wcześniej daktylami. Tak przygotowaną kruszonkę nakładamy na śliwki. Pieczemy w 180 stopniach około 25 minut. Smacznego!

możesz dodać kawałki gorzkiej czekolady

możesz podać z jogurtem naturalnym

do śliwek możesz dorzucić inne owoce np. brzoskwinie.

śliwki pod kruszonką
śliwki pod kruszonką

Domowe słodycze

Tort na roczek bez cukru

Tort na roczek bez cukru

Tort na roczek bez cukruRoczek to wyjątkowy moment w życiu dziecka i całej rodziny. Jednym z kluczowych elementów urodzinowego świętowania jest oczywiście tort. Ale co zrobić, gdy chcemy podać naszemu maluchowi coś smacznego, ale zarazem zdrowego? Oto szybki przepis...

Ciastka dla dzieci bez cukru

Ciastka dla dzieci bez cukru

Ciastka dla dzieci bez cukruCiastka dla dzieci z dodatkiem banana. To prosta alternatywa dla popularnych przekąsek dostępnych w sklepach, pozwalająca nam mieć kontrolę nad tym, co trafia do żołądka naszych maluchów. Przekonaj się, że zdrowa żywność dla najmłodszych...

Co Lila jadła?