Przepisów na zdrowszą wersję nutelli jest mnóstwo. Prawie rok temu na blogu pojawił się przepis na domową awotelle. Uwielbiam eksperymentować i tak oto powstała nutella z ziemniaków! Bataty, bo o nich mowa, to inaczej słodkie ziemniaki. Na polskich stołach goszczą zdecydowanie rzadziej niż te tradycyjne. Idealne do zapiekania, grillowania lub gotowania. Najczęściej robimy z nich frytki, czasami lądują w zupie i od niedawna zajadamy się kremem z batatów. Można je kupić nawet w Biedronce lub Lidlu. Cena za kilogram to około 8-9 złotych. Jak zrobić zdrową nutellę? Do czego wykorzystać słodkie ziemniaki? Zainspiruj się i wyczaruj pyszny krem na śniadanie!

Przepis na domową nutellę

(krem z batatów)

Składniki
1 ugotowany batat
10 daktyli (lub więcej jeśli lubicie baaaaaardzo słodkie)
2 łyżki kakao
1 łyżka oleju kokosowego
orzechy laskowe (opcjonalnie – my rzadko wrzucamy)
Wykonanie
Daktyle moczymy w gorącej wodzie 5 minut. Wszystkie składniki miksujemy na gładką masę. Prawda, że proste?
Smacznego!

Co Lila jadła?

Zobacz więcej wpisów

Lubisz Lady Och Mistrzyni?

TAK! Oczywiście 🙂

Masz ochotę na coś słodkiego?

TAK! chętnie zobaczę domowe słodycze 🙂
%d bloggers like this: