Budyń z dyni

Pyszny, jesienny budyń z …. dyni 💛 🍁🍂🍁
Świetny na drugie śniadanie lub podwieczorek

Budyń kojarzy się z gotową torebką i generalnie większość osób myśli, że w tej saszetce znajdują się jakieś magiczne składniki  i bez niej ani rusz!
A to przecież nieprawda! Robiłaś domowy budyń czekoladowy lub śmietankowy? Taki wiesz, od podstaw – bez torebki. Pewnie tak – śledzisz mojego bloga, to przepis masz w tym palcu  – prawda? To teraz czas na budyń z dyni.💪🧡

budyń z dyni

Przepis na budyń z dyni

budyń z dyni

Budyń z dyni

Składniki
 

  • 250 ml mleka (lub napoju roślinnego)
  • 100 g upieczonej i zmiksowanej dyni (lub ugotowanej)
  • 1 płaska łyżka skrobi ziemniaczanej
  • coś do osłodzenia: cukier kokosowy / syrop klonowy (wedle uznania)

Wykonanie

  • Do garnka wlewamy 200 ml mleka, dodajemy puree z dyni i dosładzamy do smaku - gotujemy na małym ogniu.
  • W małej misce mieszamy pozostałe mleko z mąką ziemniaczaną i wlewamy do garnka. Gotujemy kilka minut ciągle mieszając.

Wskazówki

Zamiast skrobi możesz użyć budyniu śmietankowego bez dodatku cukru.⁠
W wersji dla niemowlaka, pomijamy słodzidło.⁠
Budyń możesz podać z dowolnymi owocami, płatkami migdałowymi lub posypać amarantusem ekspandowanym.⁠
budyń z dyni
książki i ebooki LADYOCHMISTRZYNI