Chłodnik litewski dla dzieci
Przepis na chłodnik litewski
Chłodnik litewski
Składniki
- 1 pęczek botwinki z kilkoma buraczkami
- 3-4 ogórki
- 1 pęczek rzodkiewki
- ⅓ łyżeczki pieprzu
- 500 ml jogurtu naturalnego (maślanki / kefiru lub mleczka kokosowego)
- 1-2 łyżki soku z cytryny
- 1-2 ząbki czosnku
- 1 pęczek koperku
- 3-4 ugotowane jajka
Wykonanie
- Botwinkę myjemy, łodygi i liście drobno kroimy, buraczki obieramy i kroimy w kostkę. Przekładamy do garnka, zalewamy wodą i gotujemy około 15 minut do miękkości. Studzimy.
- Do przestudzonej botwinki dodajemy kefir (lub jogurt naturalny, maślankę itp.), posiekany koperek oraz umyte, obrane i pokrojone w kosteczkę (lub starte na tarce) ogórki i rzodkiewkę.
- Mieszamy dokładnie, doprawiamy pieprzem, sokiem z cytryny i czosnkiem.
- Ponownie mieszamy i odstawiamy na kilka godzin do lodówki, aby dobrze się schłodziło.
- Podajemy z ugotowanym jajkiem.
Wskazówki
Menu dla dziecka BLW – Co Lila jadła? 59
Z tego wpisu dowiesz się jak zrobić pyszne placki w kształcie misia, dlaczego warto wsypać do zupy odrobinę kurkumy? Jak zamrozić truskawki i do czego wykorzystać? Jakie ciastka posmakowały Lilianie w ostatnim tygodniu? Dlaczego nie warto doprawiać potraw dziecka przez pryzmat swoich preferencji smakowych?
II śniadanie do przedszkola lub na spacer
Co spakować dziecku do przedszkola na drugie śniadanie? Co zabrać ze sobą na spacer lub na wycieczkę? Poznaj przepisy na idealne II śniadanie dla dziecka.
10 pomysłów na szpinak dla dzieci BLW
Jak przyrządzić dziecku szpinak? Poznaj 10 pomysłów na dania za szpinakiem dla dzieci. Pyszne zupki, koktajle, kluseczki i ulubiony przepis na makaron ze szpinakiem. Tutaj znajdziesz pomysły na wykorzystanie szpinaku dla dzieci BLW.