Domowy syrop na kaszel

Domowa mikstura – syrop na kaszel, który pomaga oczyścić płuca. Wszystkie syropy, które można kupić w aptece zawierają aromaty, konserwanty, a także barwniki. Znasz mnie i pewnie już się domyślasz, że staję na głowie, aby uniknąć kupowania takich produktów. Staram się zrobić w domu naturalny syrop, a po ten z apteki sięgam już naprawdę w ostateczności. Najbardziej znanym domowym syropem, jest ten z cebuli, do którego można dorzucić cytrynę i imbir, a całość zalać miodem. Kolejnym słynnym syropem, który pomaga nam w trakcie przeziębienia jest syrop z buraka. Dzisiaj podam Ci przepis na domową miksturę, która w szybkim tempie poradzi sobie z kaszlem mokrym oraz pozbędzie się zalegającej wydzieliny. Właśnie dzisiaj kolejny raz zrobiłam ten domowy syrop i przyznaję, że efekty naprawdę są widoczne. Przepis jest banalnie prosty, potrzebujesz trzech składników – zakładam, że imbir i miód  masz zawsze w domu? tongue-out Marchew oprócz tego, że naładowana jest beta-karotenem, to źródło błonnika, witaminy B6, potasu i przeciwutleniaczy. Imbir jest przeciwzapalny – idealny na przeziębienie, bo hamuje rozwój choroby. Dodając do syropu miód, nasza domowa mikstura zyska właściwości przeciwbakteryjne i przeciwwirusowe, ale – co najważniejsze, syrop będzie bardziej zjadliwy – pamiętaj o tym, że jak przesadzisz z imbirem, to wyjdzie ostra papka i ciężko będzie przekonać dziecko do zjedzenia domowej mikstury. Lila na początku uciekała, a teraz wie, że to jej pomaga i się zmusza zagryzając szybko jabłkiem, albo popijając dużą ilością wody. I później triumfalnie ogłasza „widzisz jaka jestem dzielna”? laughing Zobacz przepis na najlepszy syrop na kaszel.

Przepis na domowy syrop na kaszel

domowy syrop na kaszel

Domowy syrop na kaszel

Składniki
 

  • 1 marchewka (najlepiej taka eko, bio, prosto z targu)
  • kawałek imbiru
  • 1-2 łyżki miodu
  • woda

Wykonanie

  • Marchewkę obieramy, myjemy i kroimy na małe kawałki. Wrzucamy do garnka i zalewamy wodą (do zakrycia marchwi). Marchew gotujemy na średnim ogniu i w tym czasie przygotowujemy imbir – obieramy i kroimy na kawałki. Wrzucamy do garnka i gotujemy dalej – do miękkości marchewki.
  • Po ugotowaniu wodę odcedzamy (nie wylewamy!) i odstawiamy do wystygnięcia, marchewkę z imbirem blendujemy. Do wody, która pozostała po gotowaniu dodajemy miód i całość przelewamy do papki marchewkowej – mieszamy i przekładamy do słoiczka.

Wskazówki

Z tej porcji wyszły mi prawie dwa takie słoiczki, a to naprawdę sporo papki ;-)))).
Domową miksturę przechowuję około 5 dni w lodówce.
domowy syrop na kaszel
domowy syrop na kaszel

Domowe słodycze

Domowy kisiel – deser pełen miłości ❤  ❤ ❤

Domowy kisiel – deser pełen miłości ❤ ❤ ❤

Domowy kisiel Domowy kisiel to szybki i prosty w przygotowaniu deser (nie tylko) na Walentynki. Każdy powód jest dobry do świętowania. Niezależnie od tego czy masz jakieś plany, czy nie. Czy jesteś „za” walentynkami czy „przeciw”. Czy obchodzisz, czy nie – zachęcam do...

Menu dla dzieci – co Lila jadła?

Nie znaleziono żadnych wyników

Nie znaleziono szukanej strony. Proszę spróbować innej definicji wyszukiwania lub zlokalizować wpis przy użyciu nawigacji powyżej.