Domowe misie lubisie to przepyszne misie
Domowe misie lubisie dla dzieci można zrobić na kilka sposobów. Dzisiaj zacznę od prostego przepisu, który już (w innym wydaniu) pojawił się na blogu. Zobacz przepis na domowe biszkopciki. Domowe misie lubisie robiłam też z dodatkiem masła (Lila zjadła ze smakiem, mi nie przypadły do gustu), z fasolą czerwoną (pycha!) i bananowe (też dobre). Ten przepis sprawdzi się w sytuacji, gdy nie masz wielu składników. Silikonową foremkę w kształcie misia znajdziesz np. w Auchan. Mam tylko jedną, więc z tej porcji wychodzi jeden miś i kilka biszkopcików. Ale możesz też wykorzystać inne foremki.

Słodkie misie lubisie na śniadanko?
Te sklepowe miśki są fajne, ładnie wyglądają i smakują dzieciom. Pamiętaj tylko, że taka przekąska nie może zastąpić śniadania lub obiadu. Producent pomyślał o zabieganych rodzicach i zaspanych dzieciach. I tak oto powstała seria lubisiów na śniadanko. Prosto, szybko – jak w reklamie – wystarczy rozpakować i położyć na talerz. Idealne śniadanie dla dziecka. Czy ktoś naprawdę w to uwierzył? Nie wyobrażam sobie podać dziecku tego lubisia na deser, a co dopiero na śniadanie?! Nie dajcie się oszukać! Zamień sklepowe na domowe! Jeśli nie masz czasu na pieczenie to po prostu kup … banana, jabłko, gruszkę – omiń sklepową półkę z lubisiami! A kiedy już znajdziesz chwilę na włączenie miksera, to zobacz jakie składniki są potrzebne, aby zrobić domowego misia lubisia.
Przepis na domowe misie lubisie

Domowe misie lubisie
Składniki
- 3 jajka
- 1 łyżka słodzidła (np. cukru kokosowego)
- 50 g mąki (np. orkiszowej)
- 1 łyżeczka kakao
- ½ łyżeczki proszku do pieczenia (opcjonalnie – jeśli dobrze ubijesz jajka, proszek jest zbędny)
Wykonanie
- Białka ubijamy na sztywną pianę. Wsypujemy słodzidło, a następnie dodajemy po jednym żółtku i dalej ubijamy.
- Wsypujemy przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia (opcjonalnie) i delikatnie mieszamy. Kilka łyżek masy odkładamy i wsypujemy kakao (najlepiej też je przesiać).
- Biszkopt przekładamy do foremki / foremek silikonowych na muffinki. Do środka możesz dać dżem.
- Pieczemy około 15 minut w 170 stopniach.
Wskazówki

Porównanie składników

