“Zabawa tkwi w toffifee”- tak od kilku dni śpiewamy sobie z Lilianą. Kolejny prosty przepis do kolekcji domowych słodyczy. Zrobienie toffifee zajmie Ci mniej czasu niż wyskoczenie z domu po sklepową wersję tej znanej bombonierki. Olej kokosowy, masło orzechowe, daktyle – zaskakujące jak wiele receptur można stworzyć z tych składników. Najważniejsze było dla mnie, żeby deser wyglądem przypominał toffifee ze sklepu – nie dążyłam do tego, aby odtworzyć smak oryginału. Do zrobienia tych czekoladek możesz użyć formy silikonowej w kształcie serduszek lub gwiazdek. Ja kupiłam oryginał dla lepszego efektu. Czas przygotowania to raptem 5 minut. Najtrudniejsza część to czekanie, aż masa zastygnie.

Przepis na domowe toffifee

Składniki
masło orzechowe lub migdałowe (u mnie 3 łyżki)
syrop klonowy (2-3 łyżki)
cukier kokosowy (1 łyżka)
olej kokosowy (3 łyżki)
orzechy laskowe (opcjonalnie)
gorzka czekolada
Wykonanie
  • Do garnka wlewamy syrop klonowy i wsypujemy cukier kokosowy. Mieszamy, aż cukier się rozpuści. Dodajemy masło i olej kokosowy i mieszamy, mieszamy… ?
  • Do foremki wrzucamy orzecha laskowego (u mnie większość bez ?) i wlewamy wystudzoną masę. Całość wkładamy do zamrażarki do zastygnięcia.
  • Gorzką czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej z odrobiną syropu klonowego i nakładamy na zastygniętą masę orzechową.
UWAGI
  • Toffifee robiłam na dwa sposoby. Pierwszy to ten z syropem klonowym, a drugi z daktylami. Daktyle zalewamy gorącą wodą, aby były miękkie (to ułatwi blendowanie). Po 5 minutach odcedzamy i blendujemy na papkę. Gotową masę z daktyli wrzucamy do rondla z olejem i masłem i podgrzewamy do rozpuszczenia i połączenia składników. Reszta tak jak w opisie powyżej.
  • Domowe toffifee przechowujemy w lodówce lub zamrażarce.

Zamień SKLEPOWE na DOMOWE

Porównanie składników

Głównymi składnikami toffifee są rafinowany cukier, syrop glukozowy, mleko w proszku i tłuszcz palmowy. Nie wiem jak Ty, ale ja staram się tych składników unikać.

Domowe słodycze

Domowe sernikobrownie – zobacz jakie proste

Domowe sernikobrownie Domowe sernikobrownie to pyszne ciasto 2 w 1. Coś dla miłośników czekolady i sernika!  Znam je od dawna, ale musiałam trochę pozmieniać i dodać zdrowsze składniki. I tak cukier rafinowany zamieniłam na ksylitol i syrop klonowy. Ilość jak na całe...

Strona 1 z 2012345...1020...Ostatnia »

Co Lila jadła?

Co Lila jadła? 59 – menu dla dziecka BLW

Z tego wpisu dowiesz się jak zrobić pyszne placki w kształcie misia, dlaczego warto wsypać do zupy odrobinę kurkumy? Jak zamrozić truskawki i do czego wykorzystać? Jakie ciastka posmakowały Lilianie w ostatnim tygodniu? Dlaczego nie warto doprawiać potraw dziecka przez pryzmat swoich preferencji smakowych?

Strona 1 z 2112345...1020...Ostatnia »

Co Lila jadła?

Lubisz Lady Och Mistrzyni?

Masz ochotę na coś słodkiego?

%d bloggers like this: