Domowy murzynek

Domowy murzynek to ciasto, które sama piekłam już w podstawówce! Sentymenciara ze mnie okropna, aż się łezka w oku kręci. Po lekcjach przychodziły do mnie koleżanki i miałyśmy niezłą frajdę, bo pomagał nam Thermomix. Wtedy to było takie „wow” – wystarczyło wrzucić składniki zgodnie ze wskazówkami w książce i włączyć urządzenie. Nam – nastolatkom bardzo to odpowiadało  tongue-out Ten thermomix ma prawie 20 lat i dalej śmiga laughing W dodatku mój tato dopiero teraz (po tylu latach!) się do niego przekonał i korzysta z tej maszyny codziennie! Miksuje warzywa na zupę i fasolę do smalcu. (Zobacz przepis na smalec z fasoli). Ale wracając do domowego murzynka to kilka lat temu dostałam od cioci przepis na kolejną wersję, która różniła się od tej naszej „szkolnej” tym, że ciasto było baaaardzo mokre. W smaku o wiele lepsze od suchego szkolnego murzynka tongue-out Niestety główne składniki to olej, cukier, mąka, mleko i powidła, które podkręcały smak oraz sprawiały, że ciasto było pioruńsko słodkie. Dzisiaj zdradzę Ci genialny przepis na fit murzynka bez dodatku cukru rafinowanego. Same pożywne składniki ❤

Nowa wersja – zdrowsze ciasto

Dobrze już znasz moje podejście do żywienia. Jeśli można coś zrobić dla zdrowia i nie jest to skomplikowane to po prostu to zrobię! Dlatego olej, cukier, mleko, mąkę pszenną zamieniłam na zdrowsze odpowiedniki cool Ciasto, które dzisiaj proponuję jest dla mnie idealne do herbaty (kawy nie piję tongue-out ), szybkie w przygotowaniu, bo wystarczy wrzucić wszystko do blendera smile Nie trzeba oddzielać jajek, korzystać z kilku misek. Szybkie, proste – na pewno każdy sobie poradzi! W dodatku jest pyszne nawet na drugi i trzeci dzień! To co, chyba nie odmówisz?

Domowy murzynek – przepis na banalnie proste ciasto

Składniki

3 banany

jajko

130 ml mleka (u mnie domowe owsiane)

3 łyżki oleju kokosowego

80 g mąki gryczanej

1 łyżeczka sody

2 łyżki dżemu z czarnej porzeczki (100 % owoców bez dodatku cukru)

2 łyżki kakao

Wykonanie

Wszystkie składniki wrzucamy do blendera i miksujemy na gładką masę. Przelewamy do keksówki wyłożonej papierem do pieczenia.

Pieczemy około 50 minut w 180 stopniach.

Smacznego!

Dajcie znać czy skusicie się na domowego murzynka wink

Menu BLW – co Lila jadła?

Zdrowe przepisy BLW – co Lila jadła? 49

Zdrowe przepisy BLW – co Lila jadła? 49

Jak zrobić omlet BLW, który jest pyszniutki, ale “mi jednak nie smakuje” czyli problemy żywieniowe małego dziecka. Jak można wykorzystać całego melona – musisz zrobić z niego miseczkę. Jak przyozdobić zupę, a przy okazji pouczyć dziecka literek. Jakie pulpeciki są hitem w naszym domu i idealnie nadają się dla dziecka BLW. Jak zrobić mus czekoladowy i czy warto zrobić z niego lody. Jak zrobić placki warzywne BLW? Zobacz zdrowe przepisy dla dziecka i całej rodziny.

Kulinarne inspiracje dla dzieci BLW – co Lila jadła? 48

Kulinarne inspiracje dla dzieci BLW – co Lila jadła? 48

Z tego wpisu dowiesz się: jak gotuję owsiankę, co wrzuciłam do rosołu zamiast tradycyjnego makaronu nitki, z jakiej kaszy zrobiłam potworka na drugie danie, jak zrobić ciasteczka dla dzieci bez cukru rafinowanego – możesz je zabrać na spacer lub dłuższą wycieczkę, jak zrobić fit smalec dla dziecka. Poznaj zdrowe i smaczne przepisy BLW dla całej rodziny.

Menu dla dzieci BLW – co Lila jadła? 47

Menu dla dzieci BLW – co Lila jadła? 47

Jak zrobić czekoladowe placuszki ? – idealne na BLW. Jak zrobić kotlety rybne, które zachwycą smakiem dziecko i dorosłych? Przepis polecany dla dzieci BLW. Jakie ciasto okazało się hitem ostatniego tygodnia? Będziesz zaskoczona jednym składnikiem i tym, że jest pyszne BEZ dodatku cukru rafinowanego. Jak zrobić cukinię faszerowaną kaszą jaglaną? Tego wszystkiego dowiesz się w tym wpisie. Zapraszam po zdrowe przepisy dla dzieci i całej rodziny.