Gołąbki bez zawijania BLW
Gołąbki bez zawijania – kto nie lubi zawijać tradycyjnych gołąbków, będzie zadowolony. Ta wersja jest lepsza dla malucha BLW, bo kapusta jest w środku, więc nie trzeba się z nią męczyć lub usuwać z talerza.

Przepis na gołąbki bez zawijania BLW
Gołąbki bez zawijania BLW
Składniki
- 500 g mięsa mielonego
- 100 g ryżu
- ½ małej główki kapusty
- 1 cebula
- 2 małe jajka
- ½ łyżeczki pieprzu
- masło klarowane / oliwa (do smażenia cebuli)
Sos:
- 500 ml przecieru pomidorowego
- 1 łyżka bazylii
- 1 łyżka oregano
- około 200 ml wody (lub bulionu)
Wykonanie
- Ryż gotujemy w wodzie około 10 minut (powinien być trochę twardy).
- Cebulę kroimy w kostkę i szklimy na oliwie (lub maśle klarowanym).
- Kapustę szatkujemy drobno lub miksujemy w robocie kuchennym.
- Kapustę wrzucamy do wrzątku i gotujemy kilka minut.
- Mięso mieszamy z cebulą, dodajemy ryż, kapustę, wbijamy jajka, przyprawiamy pieprzem.
- Następnie formujemy podłużne kotlety i układamy je w naczyniu żaroodpornym.
- Składniki na sos mieszamy w misce i polewamy gołąbki.
- Całość pieczemy w 180 stopniach około 60 minut.
Wskazówki
Rodzice mogą przyprawić solą na swoim talerzu.
Gotuj zdrowo i wychowaj Małego Smakosza
Przepisy dla dzieci – co Lila jadła w środę? 2
Co Lila jadła w środę? 2 –to drugi post z tej serii. Ciekawa jestem, co tym razem Cię zainspiruje – napisz mi o tym w komentarzu poniżej. Jeśli skorzystasz z mojego menu to pochwal się koniecznie! Prześlij zdjęcie na maila lub wklej na fanpage Lady Och Mistrzyni –...