Pieczonki – danie jednogarnkowe

Pieczonki to wyśmienite danie jednogarnkowe, oryginalnie przygotowywane w żeliwnym garnku, na ognisku. Niestety nie zawsze mamy taką możliwość, dlatego zazwyczaj robimy je w domu – w garnku lub w brytfannie. Sposób przygotowania jest bardzo prosty, a ilość składników zależy od wielkości garnka.

czerwona kapusta na ciepło
pieczonki

Pieczonki - danie jednogarnkowe

Lady Och Mistrzyni

Składniki
 

  • 6-7 ziemniaków
  • 2-3 buraki
  • 2 cebule
  • kawałek boczku (lub kilka łyżek oleju)
  • ¼ łyżeczki pieprzu
  • sól (dla dorosłych)

Wykonanie

  • Warzywa obieramy i myjemy. Ziemniaki i buraki kroimy w grubą kostkę lub na plastry, a cebulę w piórka. Boczek kroimy w cienkie plastry. W garnku układamy warstwami: boczek, ziemniaki, cebulę, buraki itd. Ziemniaki przyprawiamy pieprzem. Całość przykrywamy przykrywką i dusimy 10 minut na średnim ogniu, a następnie około 40 na małym. Pieczonki możesz również upiec w piekarniku w naczyniu żaroodpornym.

Wskazówki

Ilość składników zależy od wielkości garnka.
Zamiast boczku możesz każdą warstwę polać łyżką oleju.
kolacja,obiad
buraki,ziemniaki
pieczonki
Menu dla dziecka BLW – Co Lila jadła? 59

Menu dla dziecka BLW – Co Lila jadła? 59

Z tego wpisu dowiesz się jak zrobić pyszne placki w kształcie misia, dlaczego warto wsypać do zupy odrobinę kurkumy? Jak zamrozić truskawki i do czego wykorzystać? Jakie ciastka posmakowały Lilianie w ostatnim tygodniu? Dlaczego nie warto doprawiać potraw dziecka przez pryzmat swoich preferencji smakowych?

10 pomysłów na szpinak dla dzieci BLW

10 pomysłów na szpinak dla dzieci BLW

Jak przyrządzić dziecku szpinak? Poznaj 10 pomysłów na dania za szpinakiem dla dzieci. Pyszne zupki, koktajle, kluseczki i ulubiony przepis na makaron ze szpinakiem. Tutaj znajdziesz pomysły na wykorzystanie szpinaku dla dzieci BLW.