Pierogi z zieloną soczewicą
Pierogi z zieloną soczewicą to nasze odkrycie w 2016 roku. Gdzieś w postach „co Lila jadła” można znaleźć je jako propozycje na obiad. Przepisu nie było, dlatego stworzyłam ten post, bo według mnie pierogi z zieloną soczewicą są lepsze od ruskich! No taka prawda Skusiłam się na samodzielne lepienie pierogów w czasie kwarantanny. W domu rodzinnym byłam „ekspertką od farszu”. Nigdy nie lepiłam pierogów. Nie lubię tego. Pierogi jemy jak je dostaniemy, ale żeby tak samemu robić od a do z to NIEEEEE. W tym czasie wolę zrobić 5 innych obiadów
Lilunia pocieszyła mnie, że przecież ona jest ekspertką od ciasta, ja od farszu i jakoś damy radę
Podsumowując -> 3 godziny lepienia – 5 minut jedzenia, no ale warto było, bo to najlepsze pierogi na świecie.

Przepis na pierogi z zieloną soczewicą

Pierogi z zieloną soczewicą
Składniki
Ciasto na pierogi:
- 500 g mąki
- 2 łyżki oleju
- 280 ml ciepłej wody
- szczypta soli
Farsz:
- 1 szklanka zielonej soczewicy
- 2 cebule
- pieprz
- masło klarowane (do smażenia)
Wykonanie
- Farsz:Soczewicę gotujemy według wskazówek na opakowaniu. Cebule obieramy i kroimy w kostkę – dusimy na maśle klarowanym. Następnie przyprawiamy pieprzem. Do ugotowanej soczewicy dodajemy cebule (pół porcji – reszta przyda się do okraszenia pierogów) i przyprawiamy pieprzem. Całość mieszamy.
- Ciasto:Mąkę mieszamy z wodą, olejem i solą. Ciasto wyrabiamy ręcznie lub za pomocą robota kuchennego. Dzielimy na części i rozwałkowujemy, wycinamy kółka, nakładamy farsz i zlepiamy brzegi tworząc pierogi – technika dowolna – jak kto potrafi.
- Gotowe pierogi z soczewicą wrzucamy do gotującej się wody i gotujemy około 4 minut po wypłynięciu.
- Podajemy z cebulką.
Wskazówki
zielona soczewica to bogate źródło białka i żelaza.


Przepisy dla dzieci – co Lila jadła? 53
Jeśli tu wejdziesz to: dowiesz się dlaczego nie robię Lilce gotowych kanapek? Zobaczysz co zabieramy ze sobą na podwórko do przekąszenia? Dowiesz się, którą kaszką zagęściłam zupę, poznasz przepis na placki z cukinii i pokażę Ci kolejny świetny pomysł na wykorzystanie szpinaku. Jesteś gotowa?
Zdrowe przepisy dla dzieci – co Lila jadła? 52
W tym wpisie przekonasz się, że nie warto kupować kaszek o smaku owocowym (moja domowa wersja wygląda smakowicie i zawiera mnóstwo owoców). Dowiesz się czy posmakowała Lilce papaja i do czego można wykorzystać pestki. Podam Ci przepis na chłodnik dla dzieci. Dowiesz się jak zrobić pyszną tortillę w 5 minut (wersja dla leniwych). Z jakiego warzywa zrobiłam lody i czy wyszedł mój eksperyment. Co podać dziecku na kolację ( i obiecuję – nie będą to kanapki).
Co Lila jadła? 51 – co ugotować dziecku BLW
W tym wpisie udowodnię Ci, że warto dać dziecku wybór, a nie wciskać na siłę pietruszkę czy szczypiorek. Bo przecież bobas lubi wybór. Każdy bobas 🙂 – wtedy chętniej wcina jedzenie. Dowiesz się jak zrobić Myszkę Miki z arbuza, jaką zupę Lila jadła u dziadka, jak zrobić makaron tagliatelle ze szpinakiem, jak zrobić domowego murzynka bez cukru rafinowanego oraz co podać dziecku na kolację, gdy nie ma ani ochoty, ani pomysłu na przygotowanie czegoś specjalnego. Zdrowe przepisy dla dzieci – BLW 🙂