Pierogi z zieloną soczewicą

Pierogi z zieloną soczewicą to nasze odkrycie w 2016 roku. Gdzieś w postach „co Lila jadła” można znaleźć je jako propozycje na obiad. Przepisu nie było, dlatego stworzyłam ten post, bo według mnie pierogi z zieloną soczewicą są lepsze od ruskich! No taka prawda tongue-out Skusiłam się na samodzielne lepienie pierogów w czasie kwarantanny. W domu rodzinnym byłam „ekspertką od farszu”. Nigdy nie lepiłam pierogów. Nie lubię tego. Pierogi jemy jak je dostaniemy, ale żeby tak samemu robić od a do z to NIEEEEE. W tym czasie wolę zrobić 5 innych obiadów tongue-outlaughing

Lilunia pocieszyła mnie, że przecież ona jest ekspertką od ciasta, ja od farszu i jakoś damy radę cool

Podsumowując -> 3 godziny lepienia – 5 minut jedzenia, no ale warto było, bo to najlepsze pierogi na świecie.

 

pierogi z zieloną soczewicą

Przepis na pierogi z zieloną soczewicą

pierogi z zieloną soczewicą

Pierogi z zieloną soczewicą

Składniki
 

Ciasto na pierogi:

  • 500 g mąki
  • 2 łyżki oleju
  • 280 ml ciepłej wody
  • szczypta soli

Farsz:

  • 1 szklanka zielonej soczewicy
  • 2 cebule
  • pieprz
  • masło klarowane (do smażenia)

Wykonanie

  • Farsz:
    Soczewicę gotujemy według wskazówek na opakowaniu. Cebule obieramy i kroimy w kostkę – dusimy na maśle klarowanym. Następnie przyprawiamy pieprzem. Do ugotowanej soczewicy dodajemy cebule (pół porcji – reszta przyda się do okraszenia pierogów) i przyprawiamy pieprzem. Całość mieszamy.
  • Ciasto:
    Mąkę mieszamy z wodą, olejem i solą. Ciasto wyrabiamy ręcznie lub za pomocą robota kuchennego. Dzielimy na części i rozwałkowujemy, wycinamy kółka, nakładamy farsz i zlepiamy brzegi tworząc pierogi – technika dowolna – jak kto potrafi.
  • Gotowe pierogi z soczewicą wrzucamy do gotującej się wody i gotujemy około 4 minut po wypłynięciu.
  • Podajemy z cebulką.

Wskazówki

Podziel ciasto na kilka części i przykryj folią, aby nie obsychało.
Zdrowiej, bo...
zielona soczewica to bogate źródło białka i żelaza.
kolacja,obiad
soczewica,strączki
pierogi z zieloną soczewicą
pierogi z zieloną soczewicą
Przepisy dla dzieci BLW – co Lila jadła? 36

Przepisy dla dzieci BLW – co Lila jadła? 36

Zdrowe przepisy BLW i odpowiedzi na pytania: Jakie tym razem płatki Lila jadła na śniadanie. Jak zrobić marchewkową papkę. Jaką rybę mieliśmy na obiad. Jak zrobić domowe monte – zdrowy deser dla dziecka. Z czego zrobić gwiazdki na kanapki?

Przepisy dla dzieci BLW – Co Lila jadła w środę? 35

Przepisy dla dzieci BLW – Co Lila jadła w środę? 35

Zdrowe przepisy dla dzieci BLW. Z tego wpisu dowiesz się: Jak zrobić pyszny omlet dla dziecka BLW. Jaką zupę ugotowaliśmy tym razem. Jak zrobić tradycyjny obiad w zdrowszej wersji. Co zrobić dziecku na kolację BLW.

Przepisy dla dzieci BLW – co Lila jadła? 34

Przepisy dla dzieci BLW – co Lila jadła? 34

Jaki dżem warto kupić dziecku. Co zielonego wrzuciłam Lilce do zupy. Jak zrobić spaghetti z małymi pulpecikami, które są idealne dla dzieci BLW. Jak chleb jedliśmy na kolację. Zdrowe przepisy dla dzieci BLW i całej rodziny – zobacz inspiracje i ugotuj pyszny obiad 🙂