Zdrowe przepisy dla dzieci BLW

Witaj w nowym wpisie „co Lila jadła”. Znajdziesz tutaj przepisy na smaczne i zdrowe posiłki dla dzieci BLW i całej rodziny. Ta seria wpisów to kopalnia pomysłów dla najmłodszych smakoszy. Jeśli nie masz pomysłu co ugotować, zajrzyj do nas i stwórz swoje menu. Nowym czytelnikom przypomnę wiek Liliany –  3 lata i 11 miesięcy. Jeśli jesteś po raz pierwszy, przed przeczytaniem tego wpisu, proszę zapoznaj się z postem Żywienie dziecka – kształtujemy dobre nawyki żywieniowektóry wprowadzi Cię do tej cotygodniowej serii.

Z tego wpisu dowiesz się również:
$
Że z cukinii można zrobić niezłe ciacho.
$
Z czym zrobić kaszę mannę i dlaczego nie warto kupować kaszek „dla dzieci”?
$
Jak ugotować pyszny krem ziemniaczany z cukinią dla dziecka?
$
Jak zrobić tagliatelle z marchewki i cukinii?
$
Co podać na kolację, żeby było smacznie i zdrowo i na szybko? laughing

Podstawowe założenia

Gotowe płatki z dodatkiem cukru (np. czekoladowe kulki) zamieniamy na kasze i dodajemy owoce.

Zupy gotujemy na wywarze jarzynowym.

Staramy się jeść jak najwięcej warzyw i owoców.

Co Lila jadła? 54

Menu tydzień 54

Śniadanie

8:00

Kasza manna ugotowana na wodzie z jagodami. Na górze amarantus ekspandowany, wiórki kokosowe i kasza jaglana ekspandowana. Dla osłodzenia, całość polałyśmy syropem klonowym. Lilianie tak smakowało, że zjadła z dokładką. W sklepie półki uginają się od kaszek „dla dzieci”. Niby są przeznaczone dla dzieci, ale mają w składzie dużo cukru i innych zbędnych dodatków. Jaką wybrać? Polecam wersję domową, bo tylko wtedy masz pewność, co dokładnie serwujesz dziecku. Możesz kupić zwykłe płatki owsiane, kaszę jaglaną lub kaszkę kukurydzianą, ugotować na wodzie i dodać owoce. Gdy będziesz chciała dodać mleko, to dodasz te, które sama wybierzesz, a gdy będziesz chciała ugotować słodszą kaszkę to wrzucisz ….. banana, jabłko lub wlejesz odrobinę syropu klonowego.

II śniadanie

10:00

Lila drugie śniadanie je w przedszkolu i zabiera ze sobą owoce. Tym razem spakowałam jej kiwi, brzoskwinie i banana.

Zupa

13:00

Zupa ziemniaczana z cukinią, zmiksowana na krem. Już chyba ostatni raz w tym roku jedliśmy obiad na dworze frown Na pewno pojawią się pytania o przepis na zupę. Napiszę bez konkretnych proporcji, ale za to krok po kroku jak ją robię laughing Za każdym razem jest inna – czasami bardziej ziemniaczana, czasami lepiej czuć cukinię. Wszystko zależy od Ciebie – modyfikuj przepis pod siebie.

Przepis na zupę krem z cukinią

Składniki

1 cukinia

1 brokuł

2 marchewki

2-3 ziemniaki

1 pietruszka

kawałek selera

1 pęczek natki pietruszki

1 cebula

masło klarowane

przyprawy (pieprz, zioła prowansalskie)

Wykonanie

Cebulę kroimy w kostkę i dusimy w garnku na maśle klarowanym, dodajemy pokrojoną w paski cukinię. Całość dusimy około 10 minut. W tym czasie marchewkę, pietruszkę kroimy w kółka, seler w paski, a ziemniaki w kostkę. Tak przygotowane warzywa wrzucamy do garnka, zalewamy wodą i przyprawiamy. Gotujemy około 15 minut, wrzucamy różyczki brokuła i natkę pietruszki. Kiedy warzywa będą miękkie, miksujemy na krem. Do miseczki dodajemy masło i posypujemy słonecznikiem lub pestkami dynii.

Smacznego!

II danie

16:00

Polędwica w sosie własnym, kasza gryczana niepalona, buraczki i kapusta czerwona. Jeśli nie przypadła Ci do gustu kasza gryczana, sprawdź czy przypadkiem nie kupiłaś tej palonej. Różnica w smaku (i zapachu laughing) jest ogromna!

Podwieczorek

17:30

Jeżyny i domowy lizak – to przecież hit ostatniego tygodnia. Jeśli jeszcze nie widziałaś przepisu na nasze domowe, ciasteczkowe lizaki to zobacz koniecznie:

Kolacja

19:30

Makaron tagliatelle z marchewki i cukinii. To jeden z lepszych sposóbów na wykorzystanie tych warzyw laughing Oczywiście cukinia w cieście jest też przepyszna. Zobacz przepis na domowe ciasto z cukinią i przekonaj się sama!

Przepis na tagliatelle z marchewki i cukinii

Przepis możesz modyfikować na różne sposoby. Idealnie pasuje tutaj koperek, którego mi niestety zabrakło. Czasami warzywa zalewamy jogurtem greckim i podajemy z makaronem tagliatelle. Możesz dodać pomidory suszone lub pesto bazyliowe. Kombinuj, modyfikuj, eksperymentuj! smile To zdrowa i szybka kolacja dla dziecka, którą polecam.

Składniki

2 marchewki

1 cukinia

masło klarowane

przyprawy  pieprz, ulubione zioła)

pestki słonecznika

koperek

Wykonanie

Cukinię i marchewkę myjemy, obieramy i za pomocą obieraczki do warzyw tniemy długie paski – przyprawiamy. Dusimy kilka minut na maśle klarowanym. Posypujemy słonecznikiem i koperkiem.

Smacznego!

Codziennie zastanawiasz się, co ugotować dla dziecka, żeby było zdrowo, smacznie i bez narzekania? Masz dość monotonii w kuchni, ale brakuje Ci pomysłów? A może chcesz, żeby Twoje dziecko jadło więcej warzyw, ale nie wiesz, jak je podać w atrakcyjny sposób?

Właśnie po to stworzyłam moje ebooki – praktyczne przewodniki po zdrowym gotowaniu dla dzieci, pełne prostych, smacznych i wartościowych przepisów.

Nie musisz być mistrzem kuchni ani spędzać godzin przy garnkach, żeby Twoje dziecko jadło zdrowo. Wystarczy, że sięgniesz po sprawdzone przepisy, które polubią nawet największe niejadki. Kliknij, wybierz ebook i gotuj zdrowo – bez stresu, bez tracenia czasu, za to z radością i pewnością, że dajesz dziecku to, co najlepsze!
książki i ebooki LADYOCHMISTRZYNI

Domowe słodycze

Co Lila jadła?