Zdrowe przepisy dla dzieci BLW

Witaj w nowym wpisie „co Lila jadła”. Znajdziesz tutaj przepisy na smaczne i zdrowe posiłki dla dzieci BLW i całej rodziny. Ta seria wpisów to kopalnia pomysłów dla najmłodszych smakoszy. Jeśli nie masz pomysłu co ugotować, zajrzyj do nas i stwórz swoje menu. Nowym czytelnikom przypomnę wiek Liliany –  3 lata i 11 miesięcy. Jeśli jesteś po raz pierwszy, przed przeczytaniem tego wpisu, proszę zapoznaj się z postem Żywienie dziecka – kształtujemy dobre nawyki żywieniowektóry wprowadzi Cię do tej cotygodniowej serii.

Z tego wpisu dowiesz się również:
$
Że z cukinii można zrobić niezłe ciacho.
$
Z czym zrobić kaszę mannę i dlaczego nie warto kupować kaszek „dla dzieci”?
$
Jak ugotować pyszny krem ziemniaczany z cukinią dla dziecka?
$
Jak zrobić tagliatelle z marchewki i cukinii?
$
Co podać na kolację, żeby było smacznie i zdrowo i na szybko? laughing

Podstawowe założenia

Gotowe płatki z dodatkiem cukru (np. czekoladowe kulki) zamieniamy na kasze i dodajemy owoce.

Zupy gotujemy na wywarze jarzynowym.

Staramy się jeść jak najwięcej warzyw i owoców.

Co Lila jadła? 54

Menu tydzień 54

Śniadanie

8:00

Kasza manna ugotowana na wodzie z jagodami. Na górze amarantus ekspandowany, wiórki kokosowe i kasza jaglana ekspandowana. Dla osłodzenia, całość polałyśmy syropem klonowym. Lilianie tak smakowało, że zjadła z dokładką. W sklepie półki uginają się od kaszek „dla dzieci”. Niby są przeznaczone dla dzieci, ale mają w składzie dużo cukru i innych zbędnych dodatków. Jaką wybrać? Polecam wersję domową, bo tylko wtedy masz pewność, co dokładnie serwujesz dziecku. Możesz kupić zwykłe płatki owsiane, kaszę jaglaną lub kaszkę kukurydzianą, ugotować na wodzie i dodać owoce. Gdy będziesz chciała dodać mleko, to dodasz te, które sama wybierzesz, a gdy będziesz chciała ugotować słodszą kaszkę to wrzucisz ….. banana, jabłko lub wlejesz odrobinę syropu klonowego.

II śniadanie

10:00

Lila drugie śniadanie je w przedszkolu i zabiera ze sobą owoce. Tym razem spakowałam jej kiwi, brzoskwinie i banana.

Zupa

13:00

Zupa ziemniaczana z cukinią, zmiksowana na krem. Już chyba ostatni raz w tym roku jedliśmy obiad na dworze frown Na pewno pojawią się pytania o przepis na zupę. Napiszę bez konkretnych proporcji, ale za to krok po kroku jak ją robię laughing Za każdym razem jest inna – czasami bardziej ziemniaczana, czasami lepiej czuć cukinię. Wszystko zależy od Ciebie – modyfikuj przepis pod siebie.

Przepis na zupę krem z cukinią

Składniki

1 cukinia

1 brokuł

2 marchewki

2-3 ziemniaki

1 pietruszka

kawałek selera

1 pęczek natki pietruszki

1 cebula

masło klarowane

przyprawy (pieprz, zioła prowansalskie)

Wykonanie

Cebulę kroimy w kostkę i dusimy w garnku na maśle klarowanym, dodajemy pokrojoną w paski cukinię. Całość dusimy około 10 minut. W tym czasie marchewkę, pietruszkę kroimy w kółka, seler w paski, a ziemniaki w kostkę. Tak przygotowane warzywa wrzucamy do garnka, zalewamy wodą i przyprawiamy. Gotujemy około 15 minut, wrzucamy różyczki brokuła i natkę pietruszki. Kiedy warzywa będą miękkie, miksujemy na krem. Do miseczki dodajemy masło i posypujemy słonecznikiem lub pestkami dynii.

Smacznego!

II danie

16:00

Polędwica w sosie własnym, kasza gryczana niepalona, buraczki i kapusta czerwona. Jeśli nie przypadła Ci do gustu kasza gryczana, sprawdź czy przypadkiem nie kupiłaś tej palonej. Różnica w smaku (i zapachu laughing) jest ogromna!

Podwieczorek

17:30

Jeżyny i domowy lizak – to przecież hit ostatniego tygodnia. Jeśli jeszcze nie widziałaś przepisu na nasze domowe, ciasteczkowe lizaki to zobacz koniecznie:

Kolacja

19:30

Makaron tagliatelle z marchewki i cukinii. To jeden z lepszych sposóbów na wykorzystanie tych warzyw laughing Oczywiście cukinia w cieście jest też przepyszna. Zobacz przepis na domowe ciasto z cukinią i przekonaj się sama!

Przepis na tagliatelle z marchewki i cukinii

Przepis możesz modyfikować na różne sposoby. Idealnie pasuje tutaj koperek, którego mi niestety zabrakło. Czasami warzywa zalewamy jogurtem greckim i podajemy z makaronem tagliatelle. Możesz dodać pomidory suszone lub pesto bazyliowe. Kombinuj, modyfikuj, eksperymentuj! smile To zdrowa i szybka kolacja dla dziecka, którą polecam.

Składniki

2 marchewki

1 cukinia

masło klarowane

przyprawy  pieprz, ulubione zioła)

pestki słonecznika

koperek

Wykonanie

Cukinię i marchewkę myjemy, obieramy i za pomocą obieraczki do warzyw tniemy długie paski – przyprawiamy. Dusimy kilka minut na maśle klarowanym. Posypujemy słonecznikiem i koperkiem.

Smacznego!

Moje ebooki i książki powstały z myślą o Tobie:
→ jeśli codziennie szukasz pomysłów,
→ jeśli chcesz ograniczyć słodycze, ale nie wiesz, co dać w zamian,
→ jeśli nie masz siły tłumaczyć, prosić, nakłaniać…
→ jeśli pragniesz po prostu, by dziecko jadło lepiej, a Ty czuła się z tym spokojnie.

To nie kolejna dieta. Nie poradnik idealnej mamy.
To wsparcie w codzienności, która czasem bywa chaotyczna, ale wciąż może być zdrowa i smaczna.

💬 Zajrzyj do moich książek i ebooków – tam czekają na Ciebie dziesiątki sprawdzonych przepisów, które już zmieniły codzienność wielu rodzin.
👣 Zrób pierwszy krok – nie w stronę ideału, tylko w stronę lepszej wersji tej mamy, którą już jesteś.

Wystarczy, że sięgniesz po sprawdzone przepisy, które polubią nawet największe niejadki.
Kliknij, wybierz ebook i gotuj zdrowo – bez stresu, bez tracenia czasu, za to z radością i pewnością, że dajesz dziecku to, co najlepsze!
książki i ebooki LADYOCHMISTRZYNI

Domowe słodycze

Co Lila jadła?

Nie znaleziono żadnych wyników

Nie znaleziono szukanej strony. Proszę spróbować innej definicji wyszukiwania lub zlokalizować wpis przy użyciu nawigacji powyżej.