Ryż z warzywami dla dzieci BLW

Ryż z warzywami dla dzieci BLW i całej rodziny. Danie, które sprawdzi się na obiad i kolację. Kulki z ryżu są świetne dla maluchów rozpoczynających przygodę z BLW.

brokuły dla dzieci
ryż z warzywami dla dzieci

Ryż z warzywami BLW

Składniki
 

  • 200-300 g ryżu (najlepiej Arborio)
  • 1 mały brokuł (lub ½ paczki mrożonego)
  • 1 szklanka mrożonego groszku
  • 2-3 marchewki
  • 2 gałązki selera naciowego
  • 2 cebule
  • szczypta pieprzu
  • 1 ząbek czosnku
  • około 400 ml bulionu (lub wody)
  • masło klarowane lub oliwa (do smażenia)

Wykonanie

  • Bulion:
    W wodzie gotujemy 2-3 marchewki, kawałek selera i pietruszkę. Ugotowane i pokrojone warzywa dodasz do ryżu, a bulion wykorzystasz do podlewania risotto.
  • Cebule i seler naciowy kroimy w kostkę. Rozgrzewamy patelnię, dodajemy oliwę lub masło klarowane, wrzucamy pokrojoną cebulę, seler naciowy, rozmiażdżony czosnek i przyprawiamy pieprzem. Dusimy kilka minut i wsypujemy ryż. Po około 3 minutach wlewamy ½ szklanki wody lub bulionu i powoli gotujemy. Gdy woda wyparuje, wlewamy kolejną porcję i tak do momentu, aż ryż będzie odpowiednio miękki. Pod koniec wrzucamy mrożony groszek. Brokuły gotujemy w osobnej wodzie. Na talerz nakładamy ryż, brokuły i pokrojone warzywa z bulionu.

Wskazówki

Możesz zrobić kulki z ryżu – maluchom będzie łatwiej wziąć porcję ryżu do rączki.

%d bloggers like this: