Śliwki pod owsianą kruszonką
Śliwki pod owsianą kruszonką to bardzo prosty deser, który nie wymaga magicznych składników. Wystarczą śliwki lub inne owoce – możesz wykorzystać brzoskwinie, jabłka lub porzeczki. Owoce smakują na ciepło jak i na zimno. Całość możesz podać z jogurtem naturalnym lub z lodami.
Przepis na śliwki pod owsianą kruszonką
Składniki
około 1 kg śliwek (ilość zależy od wielkości naczynia)
3/4 szklanki płatków owsianych górskich
2 łyżki masła
kilka daktyli (opcjonalnie)
wiórki kokosowe (2 łyżki)
garść orzechów (opcjonalnie)
Wykonanie
Śliwki myjemy, przekrawamy na pół i wyciągamy pestki. Przekładamy do naczynia żaroodpornego (wcześniej smarujemy naczynie masłem). Płatki owsiane miksujemy w blenderze z masłem, wiórkami, orzechami i namoczonymi wcześniej daktylami. Tak przygotowaną kruszonkę nakładamy na śliwki. Pieczemy w 180 stopniach około 25 minut. Smacznego!
możesz dodać kawałki gorzkiej czekolady
możesz podać z jogurtem naturalnym
do śliwek możesz dorzucić inne owoce np. brzoskwinie.
Domowe słodycze
Słodycze dla dzieci TOP 3 przepisy
Sprawdź 3 ulubione przepisy na domowe słodycze dla Małego Smakosza.
Gofry z dyni BLW
Jesienne gofry dla Małego Smakosza. Sprawdź.
Serek straciatella dla dzieci BLW
Zobacz przepis na pyszny deser, który zrobisz w 5 minut.
Co Lila jadła?
Dania dla dzieci – Co Lila jadła? 71
Zobacz przepisy dla Małego Smakosza i całej rodziny.
Menu BLW dla dzieci – Co Lila jadła? 70
Zobacz menu dla Małego Smakosza i całej rodziny.
Menu dla dzieci BLW – co Lila jadła? 69
Gotuj zdrowo i wychowaj Małego Smakosza. Sprawdź pomysły na posiłki.