Śliwki pod owsianą kruszonką

Śliwki pod owsianą kruszonką to bardzo prosty deser, który nie wymaga magicznych składników. Wystarczą śliwki lub inne owoce – możesz wykorzystać brzoskwinie, jabłka lub porzeczki.  Owoce smakują na ciepło jak i na zimno. Całość możesz podać z jogurtem naturalnym lub z lodami.

domowa czekośliwka

Przepis na śliwki pod owsianą kruszonką

Składniki

około 1 kg śliwek (ilość zależy od wielkości naczynia)

3/4 szklanki płatków owsianych górskich

2 łyżki masła

kilka daktyli (opcjonalnie)

wiórki kokosowe (2 łyżki)

garść orzechów (opcjonalnie)

Wykonanie

Śliwki myjemy, przekrawamy na pół i wyciągamy pestki. Przekładamy do naczynia żaroodpornego (wcześniej smarujemy naczynie masłem). Płatki owsiane miksujemy w blenderze z masłem, wiórkami, orzechami i namoczonymi wcześniej daktylami. Tak przygotowaną kruszonkę nakładamy na śliwki. Pieczemy w 180 stopniach około 25 minut. Smacznego!

możesz dodać kawałki gorzkiej czekolady

możesz podać z jogurtem naturalnym

do śliwek możesz dorzucić inne owoce np. brzoskwinie.

śliwki pod kruszonką
śliwki pod kruszonką

Domowe słodycze

Domowy budyń czekoladowy – najlepszy dla dzieci

Domowy budyń czekoladowy – najlepszy dla dzieci

Przygotowanie domowego budyniu od podstaw, nie wymaga dużo czasu i energii. Musimy tylko wymieszać więcej składników, bo nie wsypujemy całego gotowca z paczki. Zapewne mąka ziemniaczana i kakao to składniki, które masz zawsze w swojej szafce kuchennej  Masz ochotę na budyń, ale nie kupiłaś gotowej paczki? Nie panikuj! Raz spróbujesz mojego przepisu i już nigdy nie wrócisz do budyniu z torebki. To jest idealny budyń czekoladowy dla dzieci i całej rodziny.

Co Lila jadła?

Nie znaleziono żadnych wyników

Nie znaleziono szukanej strony. Proszę spróbować innej definicji wyszukiwania lub zlokalizować wpis przy użyciu nawigacji powyżej.