Surówka z młodej kapusty
Surówka z młodej kapusty – pyszna, wiosenna i szybka w przygotowaniu. Bez dodatku gotowych przypraw z torebki. Idealnie pasuje do obiadu, kolacji. Jest uniwersalna, a jej smak możesz zmienić dodając do podstawowego przepisu różne warzywa. Jak zrobić surówkę z młodej kapusty? Zobacz przepis i wskazówki.
Przepis na surówkę z młodej kapusty
Składniki:
½ główki młodej kapusty
1 marchewka
3 łyżki oleju lub oliwy
2 łyżki soku z cytryny
pieprz
sól (opcjonalnie, dla dorosłych)
Wykonanie:
Kapustę myjemy i szatkujemy na drobne kawałki i przekładamy do miski. Marchewkę myjemy, obieramy i ścieramy na tarce o grubych oczkach. W małej misce mieszamy olej z sokiem z cytryny, dodajemy pieprz. Tak przygotowaną miksturą polewamy kapustę i mieszamy.
Smacznego!
Zdrowiej, bo...
Wskazówki
Do surówki możesz dodać pokrojoną w kostkę cebulę oraz koperek.
Polecam od razu zrobić większą porcję i przechować w lodówce na drugi dzień. Zaoszczędzisz sporo czasu. Aby nie serwować tej samej surówki i trochę odmienić smak, polecam dodać kukurydzę lub kawałek papryki.
Przepisy dla dzieci – co Lila jadła w środę? 2
Co Lila jadła w środę? 2 –to drugi post z tej serii. Ciekawa jestem, co tym razem Cię zainspiruje – napisz mi o tym w komentarzu poniżej. Jeśli skorzystasz z mojego menu to pochwal się koniecznie! Prześlij zdjęcie na maila lub wklej na fanpage Lady Och Mistrzyni –...