Surówka z młodej kapusty

Surówka z młodej kapusty – pyszna, wiosenna i szybka w przygotowaniu. Bez dodatku gotowych przypraw z torebki. Idealnie pasuje do obiadu, kolacji. Jest uniwersalna, a jej smak możesz zmienić dodając do podstawowego przepisu różne warzywa.  Jak zrobić surówkę z młodej kapusty? Zobacz przepis i wskazówki.

surówka z młodej kapusty

Przepis na surówkę z młodej kapusty

Składniki:

½ główki młodej kapusty

1 marchewka

3 łyżki oleju lub oliwy

2 łyżki soku z cytryny

pieprz

sól (opcjonalnie, dla dorosłych)

Wykonanie:

Kapustę myjemy i szatkujemy na drobne kawałki i przekładamy do miski. Marchewkę myjemy, obieramy i ścieramy na tarce o grubych oczkach. W małej misce mieszamy olej z sokiem z cytryny, dodajemy pieprz. Tak przygotowaną miksturą polewamy kapustę i mieszamy.

Smacznego!

N

Zdrowiej, bo...

nie dodajemy gotowej mieszanki przypraw z torebki.

N

Wskazówki

Do surówki możesz dodać pokrojoną w kostkę cebulę oraz koperek.

Polecam od razu zrobić większą porcję i przechować w lodówce na drugi dzień. Zaoszczędzisz sporo czasu. Aby nie serwować tej samej surówki i trochę odmienić smak, polecam dodać kukurydzę lub kawałek papryki. 

surówka z młodej kapusty