Chłodnik litewski dla dzieci
Przepis na chłodnik litewski
Chłodnik litewski
Składniki
- 1 pęczek botwinki z kilkoma buraczkami
- 3-4 ogórki
- 1 pęczek rzodkiewki
- ⅓ łyżeczki pieprzu
- 500 ml jogurtu naturalnego (maślanki / kefiru lub mleczka kokosowego)
- 1-2 łyżki soku z cytryny
- 1-2 ząbki czosnku
- 1 pęczek koperku
- 3-4 ugotowane jajka
Wykonanie
- Botwinkę myjemy, łodygi i liście drobno kroimy, buraczki obieramy i kroimy w kostkę. Przekładamy do garnka, zalewamy wodą i gotujemy około 15 minut do miękkości. Studzimy.
- Do przestudzonej botwinki dodajemy kefir (lub jogurt naturalny, maślankę itp.), posiekany koperek oraz umyte, obrane i pokrojone w kosteczkę (lub starte na tarce) ogórki i rzodkiewkę.
- Mieszamy dokładnie, doprawiamy pieprzem, sokiem z cytryny i czosnkiem.
- Ponownie mieszamy i odstawiamy na kilka godzin do lodówki, aby dobrze się schłodziło.
- Podajemy z ugotowanym jajkiem.
Wskazówki
Przepisy BLW dla dzieci – co Lila jadła? 28
Co Lila jadła w środę? Przepisy BLW dla dzieci. Z tego wpisu dowiesz się: Co Lila jadła na śniadanie, obiad i kolację. Na jakim wywarze gotuję zupy. Jak zrobić Myszkę Miki na obiad. Jak zrobić kakao dla dzieci bez dodatku cukru rafinowanego. Jaką kolację zrobiła sobie Lila – sama 😀 Musisz to zobaczyć!
Przepisy dla dzieci – co Lila jadła? 27
Przepisy dla dzieci, inspiracje i porady. Z tego wpisu dowiesz się: Czym Lilka nasyciła się po uszy? Jak zrobić zupę z brokułami dla dziecka BLW? Jak upiec płatki owsiane z owocami?
Przepisy BLW – co Lila jadła? 26
Przepisy BLW 26. Z tego wpisu dowiesz się: Dlaczego warto podawać dzieciom pyłek pszczeli ? Jak zrobić kluski w kolorze różowym? Czym faszerować cukinię? Zobacz co Lila jadła i zaplanuj swoje menu.