Domowa karpatka

Domowa karpatka z kremem jaglanym w wersji fit. To pyszne ciasto, które przygotujesz w kilka chwil. A jeśli kasza jaglana została Ci z poprzedniego dnia lub ugotujesz ją dzień wcześniej, to juz w ogóle bajka, bo wystarczy tylko zmontować masę i upiec dwa placki laughing Lila skakała niecierpliwie koło lodówki i z rozbrajającą miną wyciągała całą blaszkę, biegła do salonu, wzięła kawałek ciasta i zajadała się pyszną …. kaszą jaglaną! Och, jakie to cudowne i jak niewiele mojemu dziecku do szczęścia potrzeba. Uwielbiam te nasze domowe słodycze. Praktycznie wszystkie mają super skład – są odpowienie dla małego brzuszka. Można się nimi zajadać bez poczucia winy. Zobacz na przykład takie domowe raffaello i porównaj składniki z tym oryginalnym ze sklepu. Widzisz różnicę? Nie przyzwyczajaj swojego malucha wcześnie do sklepowych słodyczy – zrób w domu swoje smakołyki, a na pewno je pokocha.

Przepis na domową karpatkę

Składniki

Ciasto

130 g masła

1 szklanka wody

1 szklanka mąki orkiszowej

5 jajek

Nadzienie z kaszy jaglanej

1 szklanka kaszy jaglanej

2 ½ szklanki mleka roślinnego (u mnie kokosowe) – jak zrobić? kliknij poniżej w „Domowe mleko roślinne”

syrop klonowy/ miód/ ksylitol (opcjonalnie)

Wykonanie

Ciasto

Do garnka wlewamy szklankę wody, dodajemy masło i podgrzewamy na średnim ogniu. Gdy masło się roztopi, zmniejszamy moc palnika, dodajemy mąkę i mieszamy energicznie, aż powstanie gęsta masa bez grudek. Odstawiamy do wystygnięcia. Po przestudzeniu masę miksujemy mikserem i wbijamy jajka (jedno po drugim). Gęste klejące ciasto dzielimy na dwie części. Każdą porcję rozprowadzamy na blaszkę wyłożoną papierem i pieczemy 20-25 minut w 200 stopniach. Nie otwieramy piekarnika w trakcie pieczenia. Jeśli nie masz dwóch takich samych blaszek, to musisz upiec dwa placki, jeden po drugim – tak jak ja laughing

Wymiary mojej blaszki 28×23

Nadzienie

Kaszę jaglaną płuczemy kilka razy i gotujemy na mleku roślinnym pod przykryciem (nie mieszamy kaszy w trakcie gotowania). Po ugotowaniu zostawiamy kaszę kilka minut pod przykryciem. Wystudzoną kaszę miksujemy na gładki krem. Od Ciebie zależy czym posłodzisz i ile słodzidła zużyjesz. Nam wystarczy łyżka / dwie miodu, ale pewnie dla wielu to będzie za mało laughing Dodaj tyle słodzidła, ile lubicie.

Gotowy krem jaglany wykładamy na blat upieczonego ciasta i przykrywamy drugim blatem. Ciasto schładzamy w lodówce.

Smacznego!

Domowe słodycze

Domowy kopiec kreta

Domowy kopiec kreta

Domowy kopiec kreta bez dodatku cukru rafinowanego. Smaczne ciacho, które może być również tortem urodzinowym. Idealne dla dzieci.

Słodkie przekąski na spacer – jakie wybrać?

Słodkie przekąski na spacer – jakie wybrać?

Słodkie przekąski na spacer. Co zabrać do jedzenia, aby w trakcie podróży nie skusić się i nie kupić niezdrowego wafelka w sklepie? Idealna przekąska powinna być zdrowa, mała i pożywna. Dzieciaki uwielbiają słodkie przekąski - nie da się ukryć, ale kto powiedział, że...

Lody i owocowy potwór

Lody i owocowy potwór

Lody i owocowy potwór to dwa smaczne desery dla dzieci. Must have każdego letniego kinder party! Ten potwór zrobi furorę. Efekt „wow” gwarantowany!

Co Lila jadła?

Nie znaleziono żadnych wyników

Nie znaleziono szukanej strony. Proszę spróbować innej definicji wyszukiwania lub zlokalizować wpis przy użyciu nawigacji powyżej.