Domowe banoffee
Domowe banoffee to pyszne połączenie kruchych ciasteczek z bananami i śmietanką. Są jeszcze inne ważne składniki, które sprawiają, że deser w słoiku smakuje niebiańsko. Przepis jest dziecinnie prosty, nie wymaga pieczenia, a całość przygotujesz w kilka minut. W dodatku starsze dzieci same sobie poradzą z układaniem warstw w słoiku – a to okazja do spędzenia wspólnego czasu w kuchni. Domowe banoffee przygotowane samodzielnie na pewno ucieszy każdego malucha! Dzięki temu, że na rynku pojawiły się ciasteczka z dobrym składem i bez dodatku cukru zaoszczędzamy mnóstwo czasu, bo nie musimy odpalać piekarnika. Pamiętaj, że nie polecam kupowania znanych herbatników oraz ciasteczek stworzonych specjalnie “dla dzieci”, ponieważ mają bardzo kiepski skład – są przesłodzone, zawierają olej palmowy, barwniki oraz konserwanty. I lepiej byłoby, aby Twój maluch nie był przyzwyczajony do takich produktów. Zobacz też jakie zdrowe słodycze warto kupić dla dziecka.



Przepis na domowe banoffee
Składniki
ciasteczka (u mnie Sante – 9 sztuk)
daktyle (u mnie 70 g)
masło orzechowe (u mnie 1 łyżka)
2-3 banany
mleczko kokosowe (stała część, u mnie 3/4 puszki)
wiórki kokosowe (opcjonalnie, łyżka)
kilka kostek czekolady (u nas “Super Krówka” truskawkowa)
Wykonanie
Daktyle zalewamy gorącą wodą. Ciasteczka kruszymy na kawałki i wsypujemy na dno słoiczków. Daktyle miksujemy z masłem orzechowym i wodą, która została po moczeniu (ilość wedle uznania – im więcej wody, tym rzadsza konsystencja, u mnie 3-4 łyżki wody). Gotową masę dajemy na ciasteczka w słoiczkach. Banany myjemy, obieramy ze skórki, kroimy na kawałki i skrapiamy sokiem z cytryny. Przekładamy do słoiczków. Schłodzone (najlepiej przez 24h) mleczko kokosowe (stała część) ubijamy mikserem i dodajemy wiórki kokosowe (opcjonalnie). Ubitą śmietankę z mleczka kokosowego przekładamy do słoiczków. Posypujemy kawałkami czekolady i dekorujemy ciasteczkami i kawałkami banana. Smacznego!
zamiast mleczka kokosowego możesz użyć śmietanki 30%
możesz użyć ciasteczek mini jungle “Ania” (też mają dobry skład)
dokładna ilość składników zależy od wielkości i ilości słoików

E-Book "Domowe słodycze"



Domowe słodycze
Domowe danonki truskawkowe dla dzieci
Bez dodatku cukru i innych zbędnych dodatków. Przygotujesz je w kilka minut i już nigdy nie sięgniesz po serek ze sklepu. Zobacz składniki i zacznij działać.
Sernik na zimno – truskawkowa pianka
Ten chłodny smakołyk sprawdzi się szczególnie w upalne dni.
Muffinki ze szpinakiem dla dzieci
Muffinki ze szpinakiem sprawdzą się na II śniadanie, deser, na spacer, do szkoły, czy na urodzinową imprezkę.
MENU BLW – Co Lila jadła?
Menu dla dziecka BLW – Co Lila jadła? 59
Z tego wpisu dowiesz się jak zrobić pyszne placki w kształcie misia, dlaczego warto wsypać do zupy odrobinę kurkumy? Jak zamrozić truskawki i do czego wykorzystać? Jakie ciastka posmakowały Lilianie w ostatnim tygodniu? Dlaczego nie warto doprawiać potraw dziecka przez pryzmat swoich preferencji smakowych?
Co Lila jadła? 58 menu dla dziecka BLW
Z tego wpisu dowiesz się jaką “nutellę” polecam dla dzieci i dlaczego? Jak zrobić pyszne jednogarnkowe danie na dwa dni? Czym posłodzić sernik zamiast białego cukru? Jaka jest w tym momencie ulubiona zupa Liliany? Co podać na kolację, jak już wszystko się przejadło?
Menu BLW – Co Lila jadła? 57
Jakie warzywa Lila lubi “dogryzać” i czym posypała jajko? Co oprócz owoców Lila zabiera ze sobą na drugie śniadanie? Co wyczarować z kaszy jaglanej na kolację? Co to jest przysmak Shreka i jak go zrobić?