Domowe banoffee
Domowe banoffee to pyszne połączenie kruchych ciasteczek z bananami i śmietanką. Są jeszcze inne ważne składniki, które sprawiają, że deser w słoiku smakuje niebiańsko. Przepis jest dziecinnie prosty, nie wymaga pieczenia, a całość przygotujesz w kilka minut. W dodatku starsze dzieci same sobie poradzą z układaniem warstw w słoiku – a to okazja do spędzenia wspólnego czasu w kuchni. Domowe banoffee przygotowane samodzielnie na pewno ucieszy każdego malucha! Dzięki temu, że na rynku pojawiły się ciasteczka z dobrym składem i bez dodatku cukru zaoszczędzamy mnóstwo czasu, bo nie musimy odpalać piekarnika. Pamiętaj, że nie polecam kupowania znanych herbatników oraz ciasteczek stworzonych specjalnie „dla dzieci”, ponieważ mają bardzo kiepski skład – są przesłodzone, zawierają olej palmowy, barwniki oraz konserwanty. I lepiej byłoby, aby Twój maluch nie był przyzwyczajony do takich produktów. Zobacz też jakie zdrowe słodycze warto kupić dla dziecka.
Domowe banoffee dla dzieci
Składniki
- 9 ciasteczek (bez cukru np. Sante)
- około 70 g daktyli
- 1 łyżka masła orzechowego
- 2-3 banany
- 200 g jogurtu naturalnego (lub mleczka kokosowego z puszki)
- 1 łyżka wiórków kokosowych (opcjonalnie)
- kilka kostek czekolady
- 2 łyżki soku z cytryny
Wykonanie
- Daktyle zalewamy gorącą wodą.
- Ciasteczka kruszymy na kawałki i wsypujemy na dno słoiczków. Daktyle miksujemy z masłem orzechowym i wodą, która została po moczeniu (ilość wedle uznania – im więcej wody, tym rzadsza konsystencja, u mnie 3-4 łyżki wody).
- Gotową masę dajemy na ciasteczka w słoiczkach. Banany obieramy ze skórki, kroimy na kawałki i skrapiamy sokiem z cytryny. Przekładamy do słoiczków.
- Do każdego słoiczka dajemy kilka łyżek jogurtu naturalnego.
- Posypujemy kawałkami czekolady i dekorujemy ciasteczkami i kawałkami banana. Smacznego!
Wskazówki
Domowe słodycze
Domowe mleko roślinne – jak zrobić?
Domowe „mleko” roślinne – jak zrobić? Poznaj 3 przepisy na napój roślinny. To proste i nie pochłania dużo czasu! Idealne do dzieci – zdrowe i pożywne.
Domowe jeżyki – masz ochotę?
Domowe jeżyki to kolejny przepis na pyszne i zdrowe ciasteczka. Bez cukru rafinowanego, bez mąki pszennej – same pożywne składniki. Masz ochotę?
Domowy murzynek dla dzieci- ciasto petarda!
Domowy murzynek – ciasto petarda! Bez cukru rafinowanego, bez mąki pszennej! Pyszne, czekoladowe i najważniejsze – szybkie w przygotowaniu 🙂
MENU BLW – Co Lila jadła?
Zdrowe przepisy dla dzieci BLW – co Lila jadła? 13
Jak zrobić pyszne placki na jogurcie naturalnym – idealne dla dzieci BLW? Jak zrobić placki z cukinią i kukurydzą? Dlaczego Lila nie jadła podwieczorku? Jak wygląda nasz domowy hamburger? czyli slow food dla dzieci.
Zdrowe przepisy dla dzieci BLW – co Lila jadła? 12
Zdrowe przepisy dla dzieci BLW, inspiracje i porady. Z tego wpisu dowiesz się: Jak zrobić jajecznicę z pomidorami dla dziecka BLW? Jak zrobić zupę z klopsikami? Na jakim mleku zrobiłam naleśniki? Jak zrobić domowy budyń czekoladowy dla dzieci?
Co Lila jadła w środę? 10 -zdrowe przepisy dla dzieci BLW
Jakie warzywa rosną w naszym ogródku? Jaki jogurt wybrać dla dziecka? Jak zrobić obiad w kilka minut? Jaki zrobić rogaliki a’la 7 days? Jak zrobić kolację dla dzieci w kilka minut?