Domowy budyń czekoladowy
Domowy budyń czekoladowy to świetny pomysł na podwieczorek dla dzieci. Kilkanaście lat temu robienie budyniu to był mój cotygodniowy rytuał. Uwielbiałam go robić – nie tylko dlatego, że mi smakował. Mieliśmy ustalone, że osoba, która gotuje budyń, rozlewa porcje, a to oznaczało, że dla gotującego przysługiwała największa! HA HA! To były piękne czasy – na budyń czekało się z utęsknieniem. Najbardziej smakował mi zimny – za ciepłym nie przepadałam. Tak sobie przypomniałam o tym moim umiłowanym (kiedyś) deserze i zrobiłam swoją wersję dla Lilki. Jej uśmiech po zobaczeniu „ćekolady” był niesamowity. W dodatku znowu rozczuliła mnie słowami „mamo, jak Ty to zrobiłaś”?
Przepis na domowy budyń czekoladowy
Wykonanie
Zamień SKLEPOWE na DOMOWE
Na blogu cały czas Cię przekonuję, że warto zamienić sklepowe słodycze na domowe. Być może do tej pory myślałaś, że budyń musi pochodzić z torebki, bo zawiera tajemniczy proszek, którego nie da się stworzyć w domu. Przygotowanie domowego budyniu od podstaw, nie wymaga dużo czasu i energii. Musimy tylko wymieszać więcej składników, bo nie wsypujemy całego gotowca z paczki. Zapewne mąka ziemniaczana i kakao to składniki, które masz zawsze w swojej szafce kuchennej Masz ochotę na budyń, ale nie kupiłaś gotowej paczki? Nie panikuj! Raz spróbujesz mojego przepisu i już nigdy nie wrócisz do budyniu z torebki. To jest idealny budyń czekoladowy dla dzieci i całej rodziny.
Domowe ciasteczka z dynią (bez pieczenia)
Dynia opanowała sklepy, gdzie nie wejdę to krzyczy “weź mnie, weź mnie – jestem taka piękna, pyszna i fajnie wychodzę na zdjęciach”. To akurat prawda – ta bestia jest wyjątkowo fotogeniczna, a oprócz zupy można z niej przygotować pyszne ciasteczka 🙂
Domowy jabłecznik – ciasto, które wzmocni Twój organizm
Domowy jabłecznik z kaszą jaglaną to deser, który z pewnością wzmocni Twój organizm. Choć brzmi to dziwnie, bo przecież jesteśmy przyzwyczajeni, że ciasto jest tuczące i zwykle po zjedzeniu kawałka mamy wyrzuty sumienia. Ale nie tym razem! Wszystko za sprawą kaszy jaglanej, która dostarcza wiele substancji odżywczych i właśnie teraz, w okresie jesiennym, powinna jeszcze częściej pojawiać się w naszym menu.
Domowa czekośliwka – musisz ją zrobić!
Czekośliwka czyli połączenie śliwki i czekolady. Idealny krem do naleśników, placków, owsianki czy kanapek. Musisz ją zrobić! To kolejny przepis, który zastąpi oryginalną nutellę. Czekośliwka pomoże znieść najgorsze smutki i najzimniejsze zimowe wieczory.